Cum sa-ti gestionezi banii si sa fii mai echilibrat din punct de vedere financiar

Gestionarea banilor poate parea o sarcina dificila, dar cu putina planificare si disciplina, poti obtine rezultate bune fara sa depui eforturi majore.

Nevoia de a cheltui este o energie greu de stapanit. In mod surprinzator, specialistii in finante si cei care sunt consilieri financiari, spun ca aceasta este in stransa legatura cu nevoia de control.

Daca ai probleme cand vine vorba sa-ti gestionezi banii si nu reusesti sa faci economii, e momentul sa te intrebi unde pierzi controlul in viata ta?

Sentimentul de a nu „merita” ceva este unul dintre cele mai mari sisteme de credinte distorsionate pe care le mostenim. Si cand iei in considerare acest lucru, nu este surprinzator numarul de alegeri pe care le facem pe baza unor informatii false. Cum ar fi: „Am nevoie de asta acum”.

Este vorba despre control. Cine detine controlul asupra emotiei din spatele impulsului? Cine are nevoie de el? Si cum il poti obtine?

Ce influenteaza comportamentele legate de cheltuirea banilor

Totul incepe in copilaria noastra. Unele dintre acestea sunt vizibile, de exemplu lipsa informatiilor si educatiei financiare sau faptul ca nu a existat un buget al copilului pe care sa invete sa-l chibzuiasca. Altele sunt mai subtile, cum ar fi mesajele despre sentimentul de valoare.

Simti ca nu meriti anumite lucruri, iar dupa ce le cumperi te simti vinovata? Inseamna ca legi de bani sentimentul rusinii. Fa cateva schimbari in rutina ta de cheltuieli, invata sa fii mai prezenta si constienta de ceea ce achizitionezi si lucreaza la factorii de stres din viata ta.

Daca faci cumparaturi impulsive atunci cand nu te simti bine cu tine si esti coplesita de anxietate, atunci trebuie sa remediezi aceste probleme legate de sanatatea mentala inainte de a aplica un plan concret pentru a invata sa-ti gestionezi banii.

Creeaza un buget lunar

Un buget este o unealta esentiala pentru gestionarea banilor. Incepe prin a calcula veniturile tale lunare si apoi stabileste o limita pentru cheltuieli, tinand cont de prioritati precum facturile, alimentele, transportul si alte necesitati. Asigura-te ca ai o suma rezervata pentru economii si pastreaza-ti cheltuielile sub control in fiecare luna.

Identifica-ti cheltuielile suplimentare si redu-le

Uneori, suntem tentati sa cheltuim bani pe lucruri de care nu avem neaparata nevoie. Fa o analiza a cheltuielilor tale si identifica zonele in care poti face economii. Renunta la abonamentele sau serviciile pe care nu le utilizezi in mod frecvent si cauta alternative mai ieftine pentru produsele sau serviciile de care ai nevoie.

Planifica-ti cumparaturile si compara preturile

Atunci cand faci cumparaturi, fa o lista in prealabil si planifica-ti achizitiile. Astfel, vei evita impulsul de a cumpara lucruri inutile sau de a plati mai mult decat trebuie. In plus, compara preturile la diferite magazine sau online pentru a obtine cele mai bune oferte si reduceri.

Economiseste la facturi si utilitati

Exista cateva masuri simple pe care le poti lua pentru a economisi bani la facturile si utilitatile tale. Inchide luminile atunci cand nu le folosesti, utilizeaza becuri cu consum redus de energie, regleaza temperatura in mod eficient, opreste aparatele in stand-by si verifica daca exista optiuni mai ieftine pentru furnizorii de energie electrica, gaz sau internet.

Prioritizeaza economiile

Economisirea banilor ar trebui sa fie o prioritate in bugetul tau. Incearca sa economisesti o anumita suma in fiecare luna, chiar si daca este vorba despre o suma mica. Poti seta automat transferuri catre un cont de economii sau poti utiliza aplicatii si instrumente care te ajuta sa urmaresti si sa gestionezi economiile tale.

Planifica-ti achizitiile mari

Daca ai in vedere achizitii mai mari, precum o masina sau o vacanta, planifica-ti economiile in avans. Stabileste un obiectiv clar si incepe sa economisesti regulat pentru a-ti atinge scopul. In plus, cerceteaza si compara optiunile de finantare sau oferte speciale pentru a obtine cele mai bune conditii.

Automatizeaza economiile

Un mod eficient de a economisi bani este sa automatizezi procesul. Configureaza transferuri automate catre un cont de economii in fiecare luna sau utilizeaza aplicatii si servicii care rotunjesc automat sumele si transfera diferenta intr-un cont separat de economii. Aceasta te va ajuta sa economisesti fara eforturi suplimentare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *