Top 5 Cele Mai Bune Carti Psihologice De Citit In 2023
Te fascineaza cum functioneaza creierul uman? Doresti sa inveti de la experti cum sa-ti faci viata mai buna?
Sau poate vrei doar sa afli mai multe despre psihologie.
Indiferent daca te intereseaza psihologia umana din pura curiozitate sau vrei sa-ti aprofundezi experienta in domeniu, cu siguranta ca iti doresti sa afli informatii valoroase, care te pot ajuta in dezvoltarea ta personala.
Daca esti in cautare de niste carti psihologice bune, ai ajuns unde trebuia.
Am intocmit mai jos un top cu 5 cele mai bune carti psihologice, in opinia mea, pe care trebuie sa le citesti in 2023.
Daca esti familiarizat cu acest tip de carti, probabil vei observa ca majoritatea titlurilor de mai jos au aparut recent, cel putin la noi in tara. Le-am inclus pe acestea cu scopul de a face un top al cartilor psihologice cat mai actualizat.
Iata deci lista cu…
Top 5 cele mai bune carti psihologice pe care trebuie neaparat sa le citesti:
1. 12 Reguli de viata. Un antidot la haosul din jurul nostru – Jordan Peterson
Lansata la inceputul acestui an in America, iar la noi in tara in cadrul Salonului International de Carte „Bookfest”, 12 Reguli de viata a avut un real succes in toata lumea, ajungand in topul celor mai vandute carti pe Amazon.
Psihologul de origine canadiana propune 12 reguli menite sa ne ajute sa ducem o viata buna si echilibrata.
Peterson pleaca de la premisa ca traim intr-o lume dezorganizata, haotica. Solutia? Intoarcerea la virtutile clasice precum curaj, onestitate, prietenie, disciplina.
Autorul ne mai indeamna sa ne asumam responsabilitatea pentru existenta noastra. Viata are un sens ce asteapta sa il descoperim.
Tuturor ne este greu, unora mai putin, altora mai mult, dar asta nu reprezinta o scuza pentru a fugi de responsabilitati.
Discursul lui Peterson se indreapta cu compasiune si spre acei tineri debusolati, care nu isi gasesc locul in aceasta lume.
Tineri avizi dupa un cuvant de incurajare si care totusi primesc doar reprosuri.
Psihologul canadian incearca sa-i incurajeze si sa-i invete cum sa aiba o viata implinita.
Jordan Peterson nu se teme sa spuna adevarurilor pe nume. Afirmatiile lui nu flateaza cititorii. Preocuparea acestuia este de a vorbi cu sinceritate despre problemele lumii actuale.
Probabil ca tocmai aceasta sinceritate a contribuit la succesul sau rapid. Sau poate simplitatea cu care vorbeste despre ceea ce conteaza cu adevarat in viata.
Cele 12 reguli ale lui Jordan B. Peterson sunt urmatoarele:
- Stai drept, cu umerii trasi in spate.
- Poarta-te cu tine insuti asa cum te-ai purta cu cineva pe care vrei sa il ajuti.
- Fii prieten cu oameni care vor ce-i mai bine pentru tine.
- Compara-te cu tine insuti cu o zi în urma, nu cu altcineva astazi.
- Nu iti lasa copiii sa faca lucruri care te fac sa-i displaci.
- Pune-ti propria casa in ordine inainte sa critici lumea.
- Urmareste ceea ce conteaza (nu ceea ce da rezultate).
- Spune adevarul − sau, cel putin, nu minti.
- Presupune ca persoanele cu care stai de vorba ar putea sa stie ceva ce tu nu stii.
- Fii precis in exprimare.
- Nu deranja copiii atunci cand se dau cu skateboard-ul.
- Mangaie o pisica atunci cand o intalnesti pe strada.
Poate vei spune ca aceste reguli sunt banale. Poate le-ai mai auzit, dar sub o alta forma.
Intr-adevar, Peterson nu nascoceste ceva nou. E important felul cum spune aceste lucruri.
Inainte sa te lasi amagit de simplitatea regulilor, eu zic sa dai o sansa acestei carti psihologice despre viata si sa o adaugi in biblioteca ta.
2. Gandire rapida, gandire lenta – Daniel Kahneman
Unul dintre cei mai importanti psihologi din lume in acest moment, Daniel Kahneman face o incursiune interesanta in mecanismele gandirii umane pentru a arunca mai multa lumina asupra lor.
Kahneman a revolutionat psihologia cognitiva si sociala prin teoriile sale si este, de asemenea, un pionier in domeniul psihologiei comportamentale aplicate în mediul economic.
In anul 2002, a castigat si un premiu Nobel în economie.
Autorul prezinta pe larg in lucrarea sa cele doua sisteme in care imparte gandirea:
- Sistemul 1, intuitiv si influentabil emotional, mai rapid
- Sistemul 2, lent, deliberativ si logic
Cu alte cuvinte, primul sistem ne furnizeaza o serie de impresii intuitive, in timp ce al doilea sistem ofera un mijloc de control al acestora, precum si capacitatea de a intelege lumea mai riguros decat permite intuitia.
Kahleman admite capacitatile extraordinare ale gandirii rapide, dar aduce in prim plan si erorile acesteia, propunand dezvoltarea gandirii incete, mai riguroasa.
Daca te intereseaza modul in care mintea noastra lucreaza si daca vrei sa afli ce ne influenteaza alegerile pe care le luam, trebuie sa citesti cartea de fata.
In plus, autorul te face sa constientizezi ca poti fi inselat de propria minte, dar iti arata cum sa identifici strategii care te pot ajuta sa nu te lasi pacalit.
Sper ca te-am convins sa citesti aceasta carte psihologica excelenta la finalul careia nu vei mai fi la fel.
3. Stand and deliver. Cum sa devii un maestru al comunicarii si un orator desavarsit – Dale Carnegie
Iti doresti sa fii un vorbitor bun, dar ti-e teama ca nu vei reusi? Frica de a vorbi in public iti pune piedici?
Renumitului autor american Dale Carnegie te invata cum sa devii expert in sustinerea punctului de vedere si cum sa-ti insusesti arta vorbitului in public.
Increderea in sine, stapanirea ideilor, elocventa sunt incrediente necesare vorbitului in public.
Aceasta carte te va invata cum sa le obtii.
De asemenea, vei afla cum sa iti planifici un discurs bun, cum poti sa atragi audienta de partea ta, de ce conteaza inceputurile si sfarsiturile bine inchegate ale unui discurs si alte sfaturi utile pentru a te ajuta sa te transformi intr-un vorbitor bun.
Te asigur ca nu vei regreta dupa ce o vei citi.
Eu una, dupa ce am citit doar primele pagini din ea am gasit un sfat care m-a facut sa trec peste teama vorbitului in public si sa incep sa sustin cursuri, pentru a-i invata pe alti oameni ce stiu in materie de marketing online.
Acel sfat valoreaza cat 100 de cursuri de public speaking la care ai putea participa si daca il ai doar pe acela in minte atunci cand vorbesti in fata unui grup de oameni poti fii sigur ca, esti pe drumul cel bun.
Dar nu ti-l voi dezvalui acum, pentru ca vreau sa savurezi si tu aceasta carte de la prima la ultima fila, asa cum am facut-o eu.
Fa-ti rost de ea cat mai repede si invata de la un profesionist secretele vorbitului in public.
4. Superficialii: efectele Internetului asupra creierului uman – Nicholas Carr
„Candva prin 2007, un sarpe de indoiala s-a strecurat taras in info-paradisul meu. Am inceput sa bag de seama ca internetul exercita asupra mea o influenta mult mai puternica si mai complexa decat o facuse vreodata vechiul meu PC. Nu era doar faptul ca stateam atat de mult timp cu ochii atintiti la un monitor. Nu era doar faptul ca atat de multe dintre obiceiurile si rutinele mele se schimbau pe masura ce deveneam tot mai deprins cu, si tot mai dependent de, site-urile si serviciile de pe net. Chiar felul in care functiona creierul meu parea sa se schimbe.”
Te-ai aflat si tu in aceeasi situatie si te-ai intrebat ce se intampla? Nicholas Carr iti da raspunsul.
Cuvintele de mai sus sunt chiar ale autorului, care trage un semnal de alarma fata de pericolul pe care Internetul il reprezinta pentru fiecare dintre noi.
Poate ca ti se pare o gluma. Sa fie Internetul un lup in piele de oaie? Incredibil, dar nu imposibil.
Nu e de gluma. Asta spune autorul. Putem sa le ignoram, dar efectele negative ale acestei noi tehnologii asupra culturii umane sunt cat se poate de reale.
Iata cateva efecte negative ale Internetului pe care le expune Nicholas Carr:
- Accesul rapid pe net la ceea ce ne dorim ne face sa asteptam o rezolvare asemanatoare si cand nu suntem in fata calculatorului.
- Devenim superficiali. Nu mai exploram in adancime lucrurile.
- Puterea de concentrare scade. Atunci cand cautam informatii pe Internet suntem expusi la o multime de lucruri care ne pot distrage atentia.
- Ne pierdem repede rabdarea.
In sustinerea ideilor sale, autorul aduce o multime de argumente, lucrarea sa fiind foarte bine documentata stiintific.
Daca si tu ai observat impactul major pe care Internetul il are asupra noastra si esti interesat sa descoperi mai multe, trebuie sa afli ce are Nicholas Carr de spus.
Nu rata aceasta carte psihologica. Ea a avut mare succes inca de la lansare si te va ajuta sa intelegi mai bine cum functioneaza creierul nostru!
5. The Lucifer Effect – Philip Zimbardo
Sunt intradevar oamenii buni capabili sa infaptuiasca raul?
Expertul in psihologie sociala Philip Zimbardo ne arata cum este posibil acest lucru si de ce suntem cu totii susceptibili de a face rau celor din jur.
In sprijinul afirmatiilor sale, Zimbardo se bazeaza mai ales pe informatiile adunate de el insusi in cadrul celebrului experiment Stanford, pe care l-a initiat.
Pentru acest experiment au fost alesi noua studenti pe post de detinuti si alti noua pentru a fi gardieni, toti fiind constienti ca situatia nu este reala.
Rezultatul a fost unul neasteptat. “Gardienii” au deveniti violenti si au abuzat de autoritatea ce o aveau, iar “detinutii” au intrat in depresie.
Concluzia lui Zimbardo a fost aceea ca pana si cei mai buni oameni se pot transforma in adevarate brute sub presiunea circumstantelor.
Zimbardo explica un larg spectru de fenomene, de la abuzurile si manipulările corporatiste, pana la torturarea prizonierilor de la Abu Ghraib.
Efectul Lucifer e o carte psihologica pe cat de tulburatoare, pe atat de interesanta.
Descoperirile lui Zimbardo in domeniul psihologiei dezvaluie o noua fata a umanitatii, una nebanuita.
Sper ca ti-am starnit deja curiozitatea. Nu ezita sa-ti imbogatesti cunostintele despre psihologia umana! Te asigur ca nu vei regreta! Intra chiar acum pe unul din site-urile pe care ti le-am recomandat si comanda una… sau poate chiar mai multe dintre aceste carti psihologice online. Spor la lectura!