Stresul si anxietatea fac parte, in mod natural, din raspunsul de tip lupta sau fugi natural al organismului pus in fata unei agresiuni sau a unei situatii periculoase. Scopul acestui raspuns este sa protejeze vietile fiecaruia dintre noi, mentinandu-ne alerti, concentrati si gata sa facem fata unei amenintari. Atat stresul, cat si anxietatea, sunt normale, desi uneori, pentru unele persoane, se pot dovedi coplesitoare. In acest articol poti descoperi care sunt diferentele dintre stres si anxietate si cateva solutii practice si eficiente de a le tine sub control, pe ambele.
Stresul si anxietatea – ce sunt si cum se declanseaza?
Am spus deja, stresul si anxietatea fac parte din raspunsul natural de tip lupta sau fugi al organismului. Atunci cand o persoana se simte amenintata, organismul acesteia sintetizeaza hormoni de stres.
Sub influenta hormonilor de stres, frecventa cardiaca creste, deci o cantitate mai mare de sange ajunge la nivelul extremitatilor. In paralel, creste frecventa respiratorie, ceea ce asigura o mai buna oxigenare, pentru a face fata unui efort fizic – fie ca e vorba despre lupta sau despre fuga. Si tensiunea arteriala creste sub influenta hormonilor de stres.
Simturile persoanei devin deodata mai sensibile, atentia se acutizeaza, iar corpul elibereaza o cascada de nutrienti in sange, astfel incat resursele de energie de care ai putea avea nevoie sa fie la indemana.
Toate aceste procese se desfasoara extrem de rapid, iar denumirea pe care o dau expertii acestul complex de schimbari poarta numele de stres. Anxietatea este raspunsul organismului la acest stres.
Pentru multi oameni, anxietatea reprezinta starea inconfortabila de agitatie sau de teama ca urmeaza sa se produca un eveniment semnificativ.
Este o stare de alerta si constienta care poate aparea episodic sau care se poate permanentiza, in cazul tulburarii de anxietate.