Descarcă ghidul Gratuit aici
15 Metode prin care elimini STRESUL la locul de muncă
Locul de munca poate fi o sursa inepuizabila de stres. Probabil de multe ori te afli in situatia in care ai foarte multe deadline-uri, multe sarcini de realizat si nu mai stii ce sa faci si incepi sa te stresezi foarte tare ca nu vei reusi sa duci la bun sfarsit toate responsabilitatile.
In timp ce o doza mica de stres la locul de munca este normala, stresul excesiv poate sa intervina in productivitate si in performanta, impactandu-ti intr-un mod negativ sanatatea emotionala, afectandu-ti totodata relatiile cu cei din jur, dar si viata de familie.
Stresul poate fi responsabil chiar si de succesul si esecul la job.
Nu poti controla tot ceea ce se intampla in mediul tau de lucru, dar asta nu inseamna ca esti lipsit de puteri, chiar si atunci cand te afli intr-o situatie foarte dificila. Oricare ar fi obiectivele si cerintele de la locul de munca, sunt anumite lucruri pe care le poti face pentru a te proteja de efectele daunatoare ale stresului, sa-ti imbunatatesti satisfactia la locul de munca si sa-ti dezvolti starea de bine psihologica la locul de munca.
Cand devine stresul de la locul de munca excesiv?
Stresul nu este un lucru rau intotdeauna. El te poate face sa ramai concentrat, energic si sa faci fata provocarilor de la locul de munca. El este cel care te face sa fii alert pentru a preveni diverse accidente si cel care te tine pe un fagas normal in timpul unei prezentari. Din pacate, in societatea de astazi, locul de munca pare a fi de multe ori ca un roller coaster emotional. Foarte multe ore de stat la job, deadline-uri foarte stranse si cerintele ce sunt in crestere continua te pot face sa te simti coplesit, ingrijorat si secat de energie. Iar atunci cand stresul depaseste abilitatea ta de a te adapta, el inceteaza sa mai fie de folos si incepe sa iti cauzeze probleme atat din punct de vedere emotional, fizic, cat si in ceea ce priveste satisfactia la job.
Care pot fi cauzele comune ale stresului de la locul de munca?
Frica de a nu fi dat la o parte
Ore de lucru in plus datorita reducerii personalului
Presiune de a te ridica la asteptarile angajatorului, dar fara a-ti creste si satisfactia la job
Presiunea de a lucra la nivele optime de performanta intotdeauna
Lipsa controlului asupra modalitatii in care iti realizezi treaba.