Cum se diferentiaza acestea?
Stresul, oboseala cronica, anxietatea si depresia, cu toate ca sunt afectiuni diferite, sunt strans legate intre ele, au caracteristici comune si afecteaza sistemul nervos. Sunt considerate afectiuni urbane deoarece apar cu precadere, fara a fi insa o regula, in cazul persoanelor care locuiesc la oras, unde gradul de poluare este ridicat.
Anxietatea este o tulburare emotionala caracterizata printr-un sentiment permanent de neliniste si de nesiguranta, chiar de frica. Intr-o oarecare masura, anxietatea are si un efect pozitiv si anume, faptul ca ne ajuta sa ne distantam, sa ne ferim de situatii care ne pot face rau. Conform studiilor, aproximativ 25% din populatia lumii sufera sau a suferit la un moment dat de anxietate. Anxietatea este o boala care necesita tratament si care poate afecta in mod dramatic viata sociala a persoanei care se confrunta cu ea.
Ce este depresia
Depresia este o tulburare psihica manifestata printr-o stare de tristete profunda care se manifesta pe perioade indelungate si impiedica desfasurarea activitatilor zilnice uzuale. Persoana care se confrunta cu stari depresive tinde sa se retraga din viata sociala si sa se izoleze, este dezinteresata de ceea ce se petrece in jurul sau si are ganduri negative in permanenta. In prezent, la nivel mondial, peste 300 de milioane de persoane se confrunta cu depresie, iar in Romania pana la 10% din populatie este afectata. Depresia ne poate ajuta, intr-o prima etapa, sa nu ne suprasolicitam organismul.
Ce este stresul
Stresul este un fenomen psihosocial caracterizat prin stari de tensiune, incordare si disconfort psihic determinat de factori externi care sunt perceputi ca fiind agresivi, dificili sau durerosi. Stresul de scurta durata poate fi benefic organismului deoarece ne ajuta sa ne mobilizam si sa infruntam o situatie dificila, chiar o situatie care ne poate pune viata in pericol, insa stresul cronic poate dauna grav sanatatii. Un stres pozitiv este, de exemplu, stresul de dinaintea unui examen.
Ce este oboseala cronica
Sindromul de oboseala cronica, notat SOC, este cunoscut si sub denumirea de sindrom burnout si este caracterizat printr-o stare de epuizare, de extenuare severa care impiedica persoana in cauza sa-si desfasoare activitatile cotidiene. La nivel mondial, 2,6% din populatie este afectata de sindromul de oboseala cronica. Daca oboseala cronica ar avea un avantaj, acela ar fi faptul ca impiedica organismul sa-si epuizeze resursele si sa clacheze.