Stres „bun” si stres „rau”
Diferenta dintre stresul „bun” (eustres) si stresul „rau” (distres) este data de perceptia pe care o avem asupra agentilor stresori. Daca acestia ne motiveaza si ne energizeaza, vom interpreta stresul respectiv ca pozitiv (o competitie sanatoasa) si vom fi mai productivi si entuziasti. Daca nu ne putem adapta la agentii stresori si interactionam agresiv cu cei din jur, ne refugiem in activitati solitare sau devenim pasivi, inseamna ca percepem cauza stresului ca pe o amenintare. Aceiasi factori de stres pot genera, in functie de context, atat eustres, cat si distres.
Cauze stres – exemple de factori de stres
Asa cum am vazut mai sus, orice intamplare, situatie sau stimul mai mult sau mai putin solicitant poate deveni un factor de stres, in functie de nivelul de vulnerabilitate la stres al unei persoane si de context. Sistemul nostru nervos nu se pricepe prea bine sa faca diferenta dintre o amenintare fizica si una emotionala, asa ca o simpla discutie in contradictoriu cu casierul de la banca poate declansa in organism aceleasi reactii ca masina care se indreapta in viteza direct spre noi.
Putem imparti cauzele stresului in patru categorii:
- catastrofele, imprevizibile si imposibil de controlat: dezastre naturale (cutremure, inundatii), atacuri teroriste, razboaie, etc.
- etapele de tranzitie ale vietii: inceperea facultatii, casatoria, nasterea unui copil, moartea cuiva drag, etc.
- micile sacaieli zilnice: ambuteiaje in trafic, intalniri cu persoane care nu ne plac, obligatii iritante (participarea la un eveniment unde nu dorim sa mergem), etc.
- factori de mediu: poluare, zgomot, inghesuiala, etc.