Sănătatea emoțională a fiecăruia dintre noi depinde și de cunoașterea propriilor limite și de respectarea lor în relațiile pe care le avem cu cei din jur, fie ele personale sau profesionale. Atunci când suntem dispuși să renunțăm, în mod repetat, la limitele noastre, din dorința de a-i mulțumi tot timpul pe ceilalți, riscăm să ne abandonăm propriile nevoi și, în cele din urmă, să fim în dezechilibru cu noi înșine.
Mai mult decât atât, încălcarea limitelor poate afecta, în timp, și legăturile cu oamenii pentru care am fost dispuși să ni le încălcăm: cu cât ne reprimăm mai mult nevoile și cu cât acționăm mai des în dezacord cu valorile personale, cu atât acumulăm mai multă frustrare, mai multă tensiune, mai multă furie care vor ajunge, în cele din urmă, să iasă la suprafață.
Astfel, dacă obișnuiești să le spui „da” celorlalți, cu riscul de a-ți anula propriile nevoi și de a-ți încălca limitele, ia în considerare faptul că acest lucru se poate transforma într-o adevărată povară, pe termen lung: atât în relația cu sinele, cât și în relațiile cu cei din jur.
Cu mult exercițiu, însă, poți să te dezveți de acest obicei. S-ar putea să nu fie confortabil la început și să te simți vinovat(ă) după ce ai spus primele „nu”-uri, însă gândește-te că respectarea limitelor personale este un mod prin care ai grijă de sănătatea ta emoțională și, implicit, de sănătatea (și autenticitatea) relațiilor tale.