10 motive pentru care ar trebui sa folositi uleiul de arbore de ceai pe piele
Uleiul de arbore de ceai/tea tree oil este uleiul cu cele mai multe studii stiintifice la baza. Astazi, uleiul de arbore de ceai este renumit pentru numarul mare de utilizari, in special pentru piele. A devenit un ingredient activ din ce in ce mai popular intr-o mare varietate de produse cosmetice, cum ar fi cremele pentru piele si unghii, uleiurile pentru masaj si produsele pentru spalarea pielii, datorita nu numai actiunii sale antiseptice naturale, ci si abilitatilor sale puternice antiinflamatoare. In multe cazuri, medicii prescriu acest ulei ca o alternativa la medicamentele conventionale, deoarece este la fel de eficient, dar nu vine cu efectele secundare adverse.
Ce ulei de arbore de ceai este cel mai bun?
Multe lotiuni, creme si geluri contin o dilutie mica de ulei de arbore de ceai, dar pentru cele mai bune rezultate se recomanda in paralel sa investiti intr-o sticla de ulei de arbore de ceai 100%, cum ar fi SOS Tea Tree Oil 100%, 10 ml – produs in Turcia, de o puritate 100%, produs si testat conform normelor.
Uleiul de arbore de ceai este considerat unul dintre cele mai sigure uleiuri esentiale pentru utilizarea pe piele si in unele cazuri poate fi folosit nediluat, in cantitati foarte mici. Mai intai efectuati un test de toleranta, pe o portiune mica de piele. Pentru a fi in siguranta, este intotdeauna mai bine sa se dilueze intr-un ulei purtator, cum ar fi ulei de nuca de cocos, migdale sau jojoba.
1. Tratarea acneei
Uleiul din arbore de ceai contine compusi antibacterieni si antifungici puternici care sunt cunoscuti pentru ca reduc inflamatia care poate duce la umflarea pielii. Un studiu efectuat de Departamentul de Dermatologie din Istanbul, Turcia, a constatat ca atunci cand se compara eficacitatea uleiului de arbore de ceai cu peroxidul de benzoil, un medicament folosit frecvent pentru acnee, “5% ulei de arbore de ceai si 5% peroxid de benzoil au avut un efect semnificativ in ameliorarea acneei pacientilor. ”
Alte cercetari, Centrul de Cercetare a Bolilor de Piele de la Universitatea Isfahan din Iran, au aratat ca uleiul de arbore de ceai a fost eficient pentru acnee usoara pana la moderata. In cadrul studiului, pacientii au fost impartiti in doua grupuri, dintre care unul a fost tratat cu un placebo, iar celalalt cu ulei de arbore de ceai. Pacientii au fost urmariti timp de 45 de zile, cu controale la intervale de 15 zile. Rezultatele au aratat o diferenta dramatica intre cei care au luat placebo si cei care au primit ulei de arbore de ceai, de fapt, uleiul a fost de 5,8 ori mai eficient cand acneea a ajuns la stadiul cel mai grav.
Tot ce aveti nevoie este o cantitate mica de ulei de arbore de ceai pentru a debloca glandele sebacee. Va usca cosurile, punctele albe si negre, se vor estompa petele si tototdata va dezinfecta pielea afectata.
Retineti ca folosirea uleiului de arbore de ceai 100% este obligatorie, in paralel cu produsele cosmetice care il contin. Puteti aplica uleiul direct pe cosuri, cu un betisor de ureche, o data sau de doua ori pe zi. Daca aveti eruptii pe corp, adaugati 15 picaturi de ulei de arbore de ceai in 50 ml ulei de migdale, cocos sau jojoba si ungeti zonele afectate de acnee. Acesta poate fi lasat pe piele cateva ore sau peste noapte.
Daca aveti pielea foarte sensibila, folositi pentru fata Lotiunea tonica. Aveti grija sa nu exagerati, uleiul de arbore de ceai este mai delicat decat peroxidul de benzoil, dar poate, de asemenea, sa usuce pielea, daca este folosit de mai multe ori pe zi. Si, deoarece, uleiul de arbore de ceai va poate face mai sensibil la razele UV, asigurati-va ca folositi protectie solara, inainte de a iesi afara.
Din pacate, chiar si atunci cand acneea se vindeca, poate lasa in urma pete si cicatricil. Dar, exista o veste buna: daca aveti cicatrici lasate de acnee, uleiul de arbore de ceai va poate ajuta si in acest caz. Nu va indreptati catre creme comerciale scumpe care pretind ca le estompeaza, deoarece acestea nu sunt doar scumpe, ele sunt adesea ineficiente si contin substante chimice care pot cauza deteriorari ulterioare ale pielii.
Uleiul din arbore de ceai lumineaza aceste cicatrici si, de asemenea, ajuta la restabilirea echilibrului uleiului natural al pielii. In plus, este capabil sa patrunda profund in pori pentru a elimina toxinele si pentru a preveni infundarea care poate provoca din nou acneea.
O reteta deosebit de eficienta pentru eliminarea cicatricilor cu ulei de arbore de ceai este aceea de a combina o lingura de miere cu 5 picaturi de ulei de arbore de ceai. Aplicati-o pentru a curata pielea si masati usor timp de 2-3 minute. Apoi lasati masca sa actioneze timp de aproximativ 20 de minute sau pana cand se usuca complet. Dupa aceea, clatiti cu apa calduta. Prin repetarea acestui proces zilnic, veti vedea ca cicatricile incep sa se estompeze.
2. Ameliorarea psoriazisului
Psoriazisul, care se caracterizeaza prin zone rosii, uneori inflamate ale pielii, apare atunci cand celulele moarte ale pielii incep sa se dezvolte pe suprafata pielii, sub forma de cruste sau pete rosii, uscate si provoaca mancarime care pot fi dureroase si pot provoca iritatii. Disconfortul poate fi ameliorat prin utilizarea uleiului de arbore de ceai, datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, si poate, de asemenea, ajuta la accelerarea vindecarii.
Uleiul de arbore de ceai este eficient deoarece ajuta la indepartarea acelor celule uscate si moarte ale pielii care provoaca psoriazis. Proprietatile sale antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antifungice, antiseptice si antiinflamatoare sunt cele care ajuta la ameliorarea pruritului, a inrosirii si a arsurilor. De asemenea, ajuta la controlul supraproductiei celulelor pielii si contine 4-terpinol, considerat un antiseptic bland – non-iritant pentru piele, dar extrem de eficient, care ucide efectiv bacteriile si ciupercile, totodata penetrand adanc in straturile pielii pentru a diminua cicatricile psoriazisului.
Combinati 10 picaturi de ulei de arbore de ceai cu 2 linguri de ulei de nuca de cocos topit. Aplicati suficient pentru a acoperi zona afectata. Repetati de doua pana la trei ori pe zi.
3. Eczema
Eczema poate fi o problema foarte frustranta, caracterizata prin eruptie cutanata severa, uscaciune, mancarime si chiar nevoia constanta de a te scarpina – in unele cazuri, simptomele sunt atat de severe incat este dificil sa dormi. Uleiul de arbore ceai cu proprietatile sale antiseptice ajuta la calmarea mancarimilor si de vindecare a pielii, reducand de asemenea si inflamatia. Daca se produce o infectie, compusii antibacterieni ai uleiului pot lupta impotriva infectiei si pot impiedica raspandirea ei.
Pentru a vindeca eczemele, amestecati 30 de picaturi de ulei de arbore de ceai cu 50 ml ulei de nuca de cocos. Aplicati usor amestecul pe zonele afectate de doua ori pe zi. Daca suferiti de eczeme pe zone extinse, va ajuta si o baie in care picurati 20-30 picaturi de ulei de arbore de ceai, pentru a va calma pielea si a avea un somn odihnitor.
4. Taieturi si infectii
Daca aveti o taietura sau o infectie, uleiul de arbore de ceai combinat cu ulei esential de lavanda reprezinta un unguent ideal de avut in casa. Mai intai, asigurati-va ca ati curatat bine taietura, folosind apa oxigenata. Dupa aceea, se dilueaza trei picaturi de ulei de arbore de ceai si doua picaturi ulei de lavanda intr-o lingurita ulei de jojoba, se aplica pe zona si se acopera cu un bandaj pentru a preveni infectia.
5. Iritatie dupa ras, barbierit
O iritatie poate fi destul de incomoda sau chiar dureroasa daca nu o tratati. Aplicand o cantitate mica in zona, acesta functioneaza ca un astringent natural similar. Dupa ce va radeti, adaugati 2 picaturi ulei de arbore de ceai la o lingurita ulei baza (migdale, cocos, jojoba), aplicati pe zonele de piele predispuse la iritatie/arsura sau folositi direct lotiunea tonica tea tree oil. In cazuri mai grave de iritatii se recomanda ca dupa fiecare barbierit/ras sa folositi lotiunea tonica , iar o data-de doua ori pe saptamana sa aplicati uleiul 100% diluat in ulei baza.
6. Onicomicoza – infectiile fungice ale unghiilor – este o problema foarte frecventa care afecteaza multi oameni si este adesea cauzata de un mediu umed in care ciuperca se poate dezvolta. O infectie fungica a unghiilor, atat la maini cat si la picioare va incepe cel mai probabil ca o pata de culoare alba sau galbena pe unghie. Se poate spune ca este o infectie fungica atunci cand este afectata o unghie sau mai multe. Onicomicoza poate duce la decolorarea si ingrosarea unghiilor, ele devenind in timp dureroase. Potrivit lui MayoClinic.com, uleiul de arbore de ceai este utilizat cu succes in tratarea infectiilor fungice ale unghiilor. Drugs.com, raporteaza ca tea tree oil s-a dovedit la fel de eficient ca clotrimazolul, dar fara efecte secundare si toxicitate.
Pentru a fi eficient, uleiul de arbore de ceai trebuie sa fie aplicat in mod corespunzator:
• indepartati prin taiere cu o forfecuta/unghiera unghia moarta, atat cat este posibil
• spalati mainile/picioarele cu sapun cu tea tree oil; este indicat chiar sa tineti picioarele/mainile 15 minute in apa calda in care ati pus 4-5 picaturi de ulei de arbore de ceai
• aplicati ulei de arbore de ceai pe o discheta demachianta si tamponati prin apasare temeinica fiecare unghie sau folositi un betisor de ureche inmuiat in tea tree oil; lasati unghiile sa se usuce
Repetati zilnic, dimineata si seara, timp de 7 zile, apoi repetati de doua ori pe saptamana pana la vindecare si o data pe luna pentru intretinere. Folositi pentru igena personala produse cu extract de ulei arbore de ceai.
7. Demachiant
Uleiul de arbore de ceai este un ingredient excelent intr-o lotiune pentru curatarea fetei. Se amesteca 50 ml de ulei de migdale presat la rece cu 10 picaturi de ulei de arbore de ceai intr-un borcan de sticla cu capac. Se agita pana se amesteca bine si apoi se depoziteaza intr-un loc racoros si intunecat. Pentru a elimina machiajul si murdaria de pe fata, gat si decolteu, imbibati o discheta de bumbac cu solutia si stergeti bine fata, apoi clatiti cu apa calduta. Cu aceasta solutie de ciratare preveniti totodata aparitia acneei si a cosurilor.
8. Furuncule, abcese
Uleiul de arbore de ceai este eficient pentru combaterea infectiilor cu stafilococ, inclusiv a celor rezistente la antibiotice. Doar puneti direct ulei 100%, o picatura.
9. Negi
Uleiul din arbore de ceai va ajuta sa scapa de negi, deoarece contine proprietati antivirale si antiseptice care lupta impotriva virusului. Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, aproape 20 de milioane de americani poarta o forma de virus papilloma uman (HPV), care le poate determina sa se formeze pe maini, picioare sau organe genitale. Negii nu sunt in mod normal durerosi, dar sunt inutili si jenanti. Prin aplicarea uleiului, se va opri infectia si dezvoltarea fungilor si a bacteriilor pentru a reduce inflamatia, inrosirea si iritarea. Deoarece contine un antimicrobian puternic cunoscut sub numele de terpinen-4, el ataca de fapt HPV care cauzeaza negi. Le va opri cresterea si ii va usca, astfel incat acestia vor cadea in mod natural.
Mai intai spalati-va bine mainile si zona din jurul negului. Apoi, aplicati o picatura-doua de ulei de arbore de ceai 100% pe neg. Plasati un bandaj peste el si lasati-l cel putin opt ore sau, ideal, peste noapte. Dimineata, scoateti bandajul si curatati zona. Repetati procesul, plasand din nou un bandaj proaspat. Continuati sa urmati acest proces pana cand negul dispare sau descreste, de obicei intre 1 si 4 saptamani.
10. Arsuri solare
Amestecati o lingura de ulei de cocos cu 3 picaturi de tea tree si o picatura de ulei esential de lavanda si aplicati cu grija pe zonele arse de soare. Calmeaza, dezinfecteaza si hifrateaza pielea arsa de soare.