Oamenii au căutat cheile evazive ale fericirii încă de la începutul timpurilor. În ultimele decenii, oamenii de știință s-au alăturat căutării pentru a scoate din rădăcină date concrete despre ceea ce îi face pe oameni fericiți. Conform celor mai multe descoperiri, se crede că fericirea se bazează pe o combinație de genetică (40%), evenimente de viață (10%) și mentalitate și obiceiuri (50%).
Vestea bună aici? Nu trebuie să câștigi la loteria genetică pentru a fi fericit. Capacitatea ta de a-ți prelua propria fericire prin obiceiurile și mentalitatea zilnică este mai mare decât ai putea crede. Dar există o piesă de bază a puzzle-ului fericirii pe care cercetătorii au ratat-o. Este faptul că fericirea nu înseamnă același lucru pentru toată lumea. Se pare că fericirea depinde inclusiv de tipul de creier pe care fiecare dintre noi îl are.
Care sunt tipurile de creier?
Nu toate creierele sunt la fel. Aceasta este una dintre cele mai importante lecții pe care utilizarea imagistică SPECT cerebrală a demonstrat-o cercetătorilor. SPECT (tomografia computerizată cu emisie de foton unic) este o tehnologie funcțională de imagistică a creierului care măsoară fluxul sanguin și modelele de activitate din creier. Alte instrumente de imagistică a creierului, inclusiv scanările CT sau RMN, privesc doar anatomia sau structura creierului. SPECT analizează modul în care funcționează creierul și dezvăluie, practic, trei lucruri: zone cu activitate sănătoasă, zone care sunt subactive și zone care sunt hiperactive.
În urma unor îndelungi ani de cercetări au fost identificate cinci tipuri principale de creier: echilibrat, spontan, persistent, sensibil și precaut:
1. Tipul creierului echilibrat
Persoanele care au un tip de creier echilibrat tind să aibă creier sănătos, cu activitate completă, uniformă și simetrică. Dacă ai acest tip, probabil că vei fi concentrat, flexibil, organizat și stabil emoțional. Te prezinți la timp la întâlniri, respecți promisiunile și preferi să respecți regulile. Tipurile echilibrate tind să fie în general fericite.
2. Creierul de tip spontan
Când există o activitate mai scăzută în partea din față a creierului, cortexul prefrontal, îl numim tipul creierului spontan. Acest tip tinde să fie creativ și aventuros, dar este posibil să fii și impulsiv, dezorganizat și să ai o perioadă scurtă de atenție.
Încercarea de lucruri noi, surprizele, bungee jumping sau plecarea într-o excursie în ultimul moment te fac fericit. Asemănarea, plictiseala și nevoia de a sta la coadă te fac nefericit. Aceste tipuri au și o vulnerabilitate față de ADHD.
3. Creierul persistent
Scanările SPECT arată că persoanele cu tipul creier persistent au o activitate crescută într-o zonă numită girusul cingular anterior. Voinic și încăpățânat, acest tip își îndeplinește cu îndârjire sarcinile.
Stimularea fericirii pentru tipul de creier persistent includ rutina, familiaritatea și conducerea. Să se spună nu sau să se schimbe regulile sunt furori de fericire pentru acest tip. Acest tip are tendința de a rămâne blocat de griji și prezintă un risc crescut de TOC.
4. Tipul creierului sensibil
Activitatea crescută în sistemul limbic, sau în centrii emoționali ai creierului, este un model asociat cu tipul creierului sensibil. Dacă aveți acest tip, aveți tendința de a simți lucrurile profund, sunteți empatic și puteți fi vulnerabil la dispoziție, negativitate sau depresie.
Pentru acest tip, ascultarea muzicii relaxante, plimbarea în natură, conversația profundă cu un prieten apropiat și practicarea atenției pot spori sentimentele de bucurie și mulțumire. Pe de altă parte, zgomotele puternice, luminile strălucitoare, discuțiile mici la petreceri și senzația de izolare te doboară.
5. Creierul prudent
Atunci când amigdala și ganglionii bazali sunt mai active decât media, îl numim tipul creierului prudent. Cu acest tip, ai tendința de a fi pregătit, motivat, minuțios și de încredere, dar poți fi vulnerabil la anxietate.
Terminarea unei sarcini la timp (sau mai devreme), realizarea unei liste de avantaje și dezavantaje înainte de o decizie importantă și să te simți în siguranță și în siguranță te fac fericit. Mediile haotice, a avea prea multe de făcut sau a viziona știri supărătoare îți diminuează fericirea.
Concluzia Cunoașterea tipului tău de creier este cheia pentru a găsi strategiile de fericire care funcționează cel mai bine pentru tine.