Desi este mult mai placut sa cheltuiesti intregul salariu pe lucrurile pe care ti le doresti, e indicat sa strangi o suma de bani pe care sa o ai pentru urgente sau pentru ceva mai costisitor cum ar fi piese de mobilier, aparate electronice sau vacante.
Sa traieste de la un salariu la altul nu este tocmai placut, mai ales atunci cand esti in fata unei achizitii majore. Este pacat, pentru ca exista atat de multe motive pentru a economisi pentru viitor. Viitorul nu trebuie sa fie doar pensionarea – viitorul este ziua de maine. Economisirea inseamna a permite o pauza de la bucla infinita de la salariu la salariu sau de a-ti permite sa iti iei un vehicul, o vacanta sau o casa.
Odata ce constientizezi importanta economisirii si rolul pe care aceasta il joaca in viata ta, urmatorul pas pentru a te mentine pe drumul cel bun este crearea de obiective. O parte din stabilirea obiectivelor financiare este sa te asiguri ca le poti indeplini. Elaborarea unei strategii cu privire la veniturile pe care le obtii acum pentru a concepe planuri pentru viitor este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face cu banii tai castigati cu greu.
Cum sa economisesti cu cap: 10 trucuri care te ajuta
1. Fa un buget
Fii realista cu privire la situatia financiara de care dispui si stabileste cifre oneste si realizabile corespunzatoare cheltuielilor pe care le ai lunar. De indata ce ai stabilit intentia, este mai simplu sa te organizezi. Aloca un procent pentru economii, nu uita si de micile bucurii pentru suflet.
2. Fa schimbari unde se poate
In momentul in care stabilesti bugetul, vei vedea si care sunt cheltuielile la care ai putea sa renunti. Poate platesti un abonament pe care nu il mai folosesti de multa vreme sau poti gasi variante mai avantajoase pentru unele cheltuieli. Acolo unde este posibil, fa economie si banii castigati astfel pune-i deoparte.
3. Lucreaza cu partenerul
Ca si in alte situatii in relatia voastra, comunicarea este cheia inclusiv atunci cand e vorba despre cum sa economisesti bani. Pentru a economisi, trebuie sa fiti amandoi de acord cu dorintele, planurile si resursele voastre. Faceti un plan si asigurati-va ca amandoi va tineti de el.
4. Fa distinctia intre „dorinta” si „nevoie”
Intelege diferentele dintre nevoi si dorinte si identifica-le pe ale tale. Este important sa stii sa spui „nu” atunci cand unele cheltuieli nu se aliniaza cu planurile tale de viitor.
5. Primul pas imediat dupa ce ai primit salariul este sa economisesti
Poti stabili o plata automata astfel incat imediat dupa salariu o suma prestabilita sa ajunga intr-un cont de economii. Esential este sa pui banii deoparte inainte de a aparea o multime de ispite si tentatii.
6. Fa o analiza la final de luna
Chiar daca ti-ai stabilit bugetul initial, urmareste in fiecare luna pe ce se duc banii. Uneori nici nu ne dam seama ce cheltuim in fiecare luna pana cand nu examinam. Analizeaza tot ceea ce platesti. Ce cumparaturi faci de care s-ar putea sa nu ai nevoie? Daca ai nevoie, exista o modalitate de a obtine acel lucru la un pret mai mic?
7. Invata de la persoanele din jur
Poate ai in cercul tau de prieteni o persoana mai bine documentata si mai interesata de sectorul financiar. Pune intrebari si cere sfaturi pentru a afla solutii de economisire la care nu te-ai fi gandit. Poti apela chiar si la un consultant financiar, care iti va face planuri personalizate. De asemenea, pe internet gasesti multe informatii care te pot inspira.
8. Foloseste cupoane sau coduri de reducere
Chiar daca 5% reducere nu ti s-ar parea mult, daca folosesti reducerile in avantajul tau vei aduna 5% cu 10% cu 20% uneori, iar un leu cu 5 lei cu 10 lei vor face o suma mai mare.
9. Incepe acum
Nu amana pana iti creste salariul sau pana nu mai ai rata de platit. Economiile pot fi facute si cu sume mici, important este sa actionezi. Mintea ta va gasi mereu scuze pentru a nu te apuca de un lucru care o scoate din zona de confort dar, ca sa inveti cum sa economisesti, trebuie sa incepi si sa te educi din mers.
10. Bucura-te de viata
Da, am vorbit despre cum sa strangi bani, dar asta nu inseamna sa iti pui singura piedici. E important sa iti faci o mica placere, sa pleci in vacante, sa iesi in oras. Traieste clipa prezenta, dar nu uita sa arunci o privire in viitor si sa pastrezi un echilibru intre cele doua.