De foarte multe ori s-a intamplat sa ma simt frustrata pentru ca cei din jurul meu nu intelegeau mesajul pe care incercam sa-l transmit.
Eu le spuneam ceva, iar ei intelegeau cu totul altceva, mai ales cand transmiteam mesajul in scris. Nu aveam intentii gresite, insa uneori asa eram perceputa de persoanele din exterior.
Ti s-a intamplat si tie acelasi lucru, macar o data, nu?
Tu spui ceva, el intelege altceva, incepeti sa va contraziceti sau sfarsiti prin a va ignora reciproc pentru ca vi se pare ca celalalt are intentii eronate sau pur si simplu nu pricepe.
Am gresit de foarte multe ori in felul in care ii abordam pe cei din jurul meu. Eu le vorbeam asa cum mi-ar placea sa mi se vorbeasca mie sau ghidandu-ma dupa propriile mele convingeri. Insa intre timp mi-am dat seama ca nu este vorba despre mine, ci despre cel care sta in fata mea.
Este foarte important sa stii sa te pui in locul persoanei careia vrei sa-i comunici ceva.
Comunicarea sta la baza succesului din toate punctele de vedere: pe plan profesional, familial sau chiar educational. Daca stii sa comunici eficient cu oamenii din jurul tau, vei reusi sa creezi relatii sanatoase cu ei, vei intelege ce isi doresc de la tine si ce iti doresti si tu la randul tau de la ei.
Exista doua tipuri psihologice, extrovertitii si introvertitii. Fiecare dintre acestia comunica diferit, au personalitatea in antiteza cu a celuilalt si sunt inspirati si pasionati de lucruri total diferite. Se simt fericiti si productivi cand au in jurul lor un anumit tip de oameni.
Ca sa intelegem mai bine cum sa comunicam eficient, trebuie sa intelegem care sunt nevoile oamenilor cu aceste tipuri psihologice. De aceea, hai sa vedem impreuna cum functioneaza atat extrovertitii, cat si introvertitii.
Extrovertitii
Persoanele extrovertite sunt hotarate si dornice de rezultate rapide. Isi extrag energia din exterior si sunt inspirati de oameni si de experientele traite. Sunt practici si actionaza conform necesitatilor urgente.
Deseori trec direct la subiect, fara metafore, comunica clar si isi exprima emotiile exact asa cum simt. Se adapteaza rapid in locuri sau intre oameni noi.
Se plictisesc repede, de aceea sunt mereu in cautare de nou si sunt atrasi de experiente care sa-i inspire si care sa-i provoace. Obiectivele unui extrovertit sunt: sa obtina rezultate, sa castige si sa-i integreze pe ceilalti astfel ca acestia sa se simta acceptati. Actioneaza direct si sunt orientati catre prezent.
Au abilitati de lider: studiile arata ca 96% din lideri si manageri sunt extrovertiti. De obicei nu le place munca statica, le place sa fie mereu in actiune, sa fie printre oameni, sa organizeze si sa-i surprinda pe cei din jur. Sunt creativi si entuziasti, dar si impulsivi si nerabdatori.
Temerile lor sunt: sa fie folositi, sa piarda controlul si sa piarda recunoasterea. Extrovertitii sunt deranjati de: rutina, excludere, formalitati, ineficienta, incetineala si de incapabilitatea cuiva de a lua decizii.
Acest tip psihologic ma caracterizeaza si pe mine.
Extrovertitii au nevoie de oameni care:
Fac cu placere munca de rutina
Verifica detalii
Prefera sa rezolve lucruri si situatii practice, nu emotiile sau sentimentele celor din jur
Se orienteaza dupa cifre
Introvertitii
Persoanele introvertite isi extrag energia din carti, muzica, natura, documentare si sunt orientati spre lumea subiectiva. Introvertii se adapteaza greu si nu sunt flexibili. Sunt sentimentali, romantici si empatici. Intra in profunzimea lucrurilor si a ideilor. Au spirit analitic si sunt calculati in deciziile pe care le au de luat.
De asemenea, se gandesc la consecinte si standarde. Sunt tintiti spre autoanaliza si autocritica, isi subapreciaza reusitele si le este frica sa se afirme.
Sunt orientati spre trecut si analizeaza foarte mult oamenii, lucrurile si experientele proprii, dar si a celor din jur. Au nevoie sa se simta ascultati si intelesi. Obiectivele introvertitilor sunt bazate pe lucrul in echipa pentru a obtine rezultate. Ei sunt deranjati de explicatiile nestructurate si de lipsa predictibilitatii.
Temerile unui introvert sunt: sa fie respins, sa fie criticat, lipsa indrumarii si schimbarile neasteptate. Din punct de vedere al deciziei de cumparare, introvertitii sunt influentati de produsele de calitate, lucruri testate si de incredere, iar in luarea deciziilor sunt chibzuiti.
Introvertitii au nevoie de oameni in jur care:
Ofera ajutor la problemele dificile si iau decizii rapid
Delega sarcini
Au initiativa
Se descurca in situatii neprevazute
Diferentele dintre introvertiti si extrovertiti te pot ajuta sa intelegi nevoile oamenilor din jurul tau si astfel sa iti imbunatatesti modul de comunicare.
De multe ori, nu reusesti sa dezvolti relatii sincere cu oamenii din jurul tau pentru ca nu stii sa comunici pe limba lor si nu stii cum sa le respecti limitele.
De exemplu, eu, fiind extrovertita, ma simt inhibata daca oamenii din jurul meu se comporta cu mine la fel cum s-ar comporta cu o persoana introvertita, iar cei introvertiti se simt deranjati daca cei din jurul lor au asteptarile pe care le-ar avea de la un extrovertit.
Suntem diferiti, avem nevoi diferite si de aceea este foarte important sa-i oferim persoanei de langa noi ceea ce are nevoie cu adevarat.