În articolul dedicat trucurilor pentru un somn odihnitor am vorbit despre importanța creării unei atmosfere relaxante în dormitor. De altfel, întreaga amenajare a dormitorului ar trebui să se concentreze în jurul ideii de odihnă și relaxare deplină.
Sigur, nu e musai să-ți reamenajezi camera de dormit, dacă nu ai acest lucru în plan. Cu puțină inspirație, poți să-ți transformi dormitorul într-un spațiu (mai) confortabil și mai relaxant – bineînțeles, conform viziunii și nevoilor personale.
Așadar, fie că vrei să faci o schimbare majoră, fie că vrei doar să schimbi puțin atmosfera în dormitor, poți folosi ca sursă de inspirație următoarele trucuri de amenajare:
7 trucuri pentru amenajarea unui dormitor confortabil
Definește-ți noțiunea de confort
Pentru unii dintre noi, confortul deplin este egal cu stilul minimalist de amenajare, în timp ce alții visează la un dormitor amenajat în stil nordic. Pe de altă parte, unele persoane sunt fascinate de stilul eclectic și adoră să îmbine, printre altele, elemente specifice stilului industrial cu cele caracteristice stilului modern. Astfel, fiecare dintre noi își poate pune amprenta personală asupra confortului.
Definește ce înseamnă pentru tine confortul și relaxarea. Acesta este cel mai bun punct de pornire în proiectul de (re)amenajare sau transformare a dormitorului într-un spațiu adaptat nevoilor și dorințelor tale, într-un spațiu odihnitor și pentru trup, și pentru minte și suflet.
După ce îți imaginezi cum ar arăta dormitorul confortabil pentru tine, analizează în mod realist elementele pe care chiar le poți integra în amenajarea actuală. Dacă, să zicem, asociezi confortul cu un hamac, însă dimensiunile dormitorului nu permit integrarea unei astfel de piese, va trebui să te reorientezi.
Investește într-un pat și într-o saltea confortabile
Patul este, cu siguranță, unul dintre cele mai importante piese de mobilier din orice dormitor, iar pentru mulți dintre noi – el este cel mai important.
Cum patul și, mai ales, salteaua influențează calitatea odihnei, îți sugerăm să optezi pentru unele de bună calitate. De pildă, te-ai putea orienta către o saltea cu spumă cu memorie.
Nu în ultimul rând, ia în considerare și pernele anatomice, special concepute pentru a menține poziția corectă a coloanei vertebrale.
Când vine vorba despre elementele textile, mizează mai ales pe materiale naturale
Altfel spus, orientează-te către așternuturi de pat din bumbac, bambus, in, care sunt prietenoase cu pielea și își mențin aspectul impecabil chiar și după trecerea anilor – bineînțeles, dacă sunt respectate indicațiile de curățare.
Valorifică frumusețea simplității
Așa cum am spus, un dormitor amenajat în stil minimalist nu e neapărat o alegere inspirată pentru toată lumea. De aceea, recomandarea noastră nu este să alegi stilul minimalist, dacă simți că nu ți se potrivește.
Ce îți sugerăm, însă, este să te asiguri că nu aglomerezi spațiul cu obiecte, fie ele de mobilier sau decorative, de care nu ai nevoie. O astfel de încăpere este mai dificil de menținut ordonată, lucru care te poate incomoda, mai ales în perioadele pline din viața ta.
Astfel, eliberează dormitorul de lucrurile pe care nu le-ai mai folosit de multă vreme și pe care poate că nici nu intenționezi să le folosești vreodată. În locul lor poți aduce obiecte care îți sunt cu adevărat utile și care îți aduc bucurie.
De pildă, poate îți dai seama că o singură noptieră este de ajuns pentru nevoile tale, așa că renunți la cea de-a doua, care nu făcea decât să-ți aglomereze inutil spațiul de lângă fereastră. Cu puțină reorganizare, ai putea amenaja lângă geam un colț de citit, astfel încât să te bucuri în fiecare zi de una dintre activitățile tale favorite: lectura.
Sigur, nu e musai să aduci alte obiecte în locul celor la care ai decis să renunți.
Combină culorile într-un mod inspirat
Poate că ai aflat deja că există o legătură între culori și psihologie, astfel că fiecare culoare contribuie la crearea (sau potențarea) unei anumite stări de spirit.
De pildă, nuanțele de bleu relaxează, creează o atmosferă plăcută, intimă, motiv pentru care sunt adesea valorificate în amenajarea dormitoarelor și a spațiilor de lucru.
Totodată, când construiești schema cromatică pentru dormitor, ține cont și de versatilitatea culorilor. De pildă, o paletă bazată pe culori neutre (alb, bej, gri) îți permite să te „joci” mai mult cu celelalte culori pe care vrei să le adaugi în încăpere (iar aici ne referim și la culoarea de accent de la nivelul obiectelor decorative, precum pernele).
Amenajează un mic colț de relaxare
Am povestit aici despre cum poți să amenajezi o mică zonă de relaxare, indiferent de dimensiunile locuinței tale. Astfel, și spațiul liber de lângă fereastra din dormitor poate fi transformat într-un colț pentru citit, scris, desenat, în funcție de hobby-ul tău și de activitatea care îți aduce bucurie.
Acordă atenție sporită funcționalității și organizării obiectelor
Amplasează piesele de mobilier într-un mod strategic, optează pentru unele multifuncționale (pat dotat cu spațiu de depozitare sau dulap special compartimentat pentru nevoile și categoriile ale de obiecte). Organizarea lucrurilor din încăpere pe categorii te ajută să ai mai multă claritate.
De altfel, organizarea inteligentă a obiectelor din dormitor este și un mod prin care ai grijă de confortul tău – pentru că e o sarcină consumatoare de timp și istovitoare să tot cauți lucruri pe care nu-ți mai amintești unde le-ai pus ultima dată.
Concluzie
Acum că ai la dispoziție câteva direcții generale după care să te ghidezi, tot ce-ți mai rămâne de făcut este să-ți pui amprenta personală asupra dormitorului și să-l transformi într-un spațiu confortabil, relaxant și, bineînțeles, funcțional.