Cum amenajezi o zonă de relaxare acasă – sfaturi și idei

 

În perioada pandemiei de coronavirus, mulți dintre noi, mai ales cei care au lucrat sau care încă lucrează de acasă, și-au reamenajat locuința, în așa fel încât aceasta să răspundă atât nevoilor profesionale, cât și nevoilor de relaxare.

Sigur, nu doar pandemia a creat contextul pentru reamenajarea sau reorganizarea casei. În ultimii ani, numeroase stiluri de design interior, precum cel scandinav, au mizat pe ideea de confort și de atmosferă intimă. De fapt, stilul de design nordic este o reflexie a „filosofiei de viață” daneze, hygge, care pune accentul, printre altele, pe confort, simplitate, valorificarea materialelor naturale și, bineînțeles, pe crearea unui colț de relaxare, indiferent de dimensiunile spațiului pe care îl avem la dispoziție.

Fără a ne limita la stilul de design scandinav, în acest articol îți prezentăm o serie de sfaturi și idei practice de amenajare a unei zone de relaxare acasă. Așadar, fie că locuiești într-o casă spațioasă sau într-un apartament tip studio de mici dimensiuni, sperăm că în cele ce urmează vei găsi o sursă de inspirație pentru crearea, în stilul propriu, a unui colț de relaxare – și, bineînțeles, de conectare la tine.

Sfaturi de care să ții cont când începi proiectul de amenajare

  • Privește dimensiunile locuinței și modul în care este configurat spațiul dintr-o nouă perspectivă. Un spațiu de dimensiuni mai mici poate fi, într-adevăr, o provocare, însă nu este nicidecum limitativ. Cu un strop de inspirație și cu o foarte bună organizare, poți amenaja un mic colț de relaxare chiar și într-o garsonieră: valorificând balconul sau acel colț nefolosit de la fereastra din living, numai bun pentru crearea unei zone pentru citit.
  • Pentru început, stabilește camera unde vrei să amenajezi zona de relaxare. Sigur, dacă locuiești într-o casă de dimensiuni generoase, cu un spațiu configurat în așa fel încât să-ți acopere toate nevoile, poți să dedici o întreagă încăpere amenajării zonei de relaxare. În schimb, dacă trebuie să te orientezi către o singură cameră, asigură-te că o alegi pe cea ale cărei dimensiuni sunt suficient de generoase pentru proiectul de amenajare pe care ți l-ai propus. Cum livingul este, de obicei, cea mai spațioasă cameră și îndeplinește mai ales rolul de încăpere dedicată relaxării, ai putea să pui aici bazele viitorului proiect de amenajare.
  • Analizează-ți cu atenție stilul de viață, cântărește-ți foarte bine pasiunile și preferințele, pentru a stabili apoi „direcția” proiectului de amenajare. Cum va trebui să te încadrezi în anumite dimensiuni, cel mai probabil va fi necesar să amenajezi zona de relaxare în jurul unui anumit hobby. De pildă, dacă iubești să citești, ai putea să creezi un colț de lectură – la fereastra dormitorului, în living sau chiar pe balcon -, mai ales că un astfel de proiect poate fi pus în practică inclusiv în spațiile de dimensiuni mici-medii.

Nu doar stilul personal de viață va „dicta” designul proiectului de amenajare. La fel de important este și stilul de design al locuinței, pentru că, din punct de vedere estetic, colțul de relaxare ar trebui să se integreze în mod simplu și firesc în „peisaj”.

Bineînțeles că poți miza și pe stilul eclectic, care îmbină elemente din stiluri diferite de design, însă asigură-te că acestea se completează armonios, și nu par rupte din povești cu totul diferite. Cea mai sigură variantă este să creezi un colț de relaxare în același stil cu cel al încăperii: astfel, dacă livingul este amenajat în stil scandinav, atunci și colțul de relaxare va fi, cel mai probabil, în același stil.

  • Găsește echilibrul între funcționalitate și estetică. Oricât de mult te-ar atrage unele idei de amenajare de pe Internet sau din reviste, este posibil ca acestea să nu fie potrivite, de exemplu, pentru o locuință de dimensiuni restrânse. De aceea, este bine să le folosești drept sursă de inspirație și să le adaptezi la modul în care este configurat spațiul din locuința ta. Inspiră-te din lucrurile faine pe care le descoperi, adaptează-le conform nevoilor tale și fă-le să se integreze firesc în spațiul de care dispui.

Idei din care să te inspiri pentru crearea zonei de relaxare

Noi îți propunem câteva idei pe care le-ai putea folosi drept sursă de inspirație. Unele dintre acestea sunt potrivite atât pentru case, cât și pentru apartamente, în timp ce altele se pretează doar caselor. După cum am spus, nu e musai să le urmezi întocmai, ci doar să preiei elementele care ți se potrivesc și care se integrează natural în locuința ta.

 

 

Colț de lectură

Amenajarea unui colț de lectură este un proiect ușor de pus în practică, deoarece necesită puține elemente: un fotoliu confortabil, o măsuță sau o noptieră pe care să așezi cărțile ce-așteaptă să fie citite (acesta poate fi și un bun exercițiu prin care te motivezi să citești în fiecare zi) și un lampadar.

În funcție de spațiul de care dispui și de preferințe, pentru un plus de confort, ai putea înlocui fotoliul cu un șezlong.

Balcon confortabil

Deși ai putea fi tentat(ă) să-l privești, inițial, doar ca pe un simplu spațiu de depozitare, balconul este, în realitate, mult mai versatil. Poate fi suficient să aduci în decor un balansoar sau o banchetă confortabilă, câteva elemente decorative și textile care să creeze o atmosferă cosy, pentru a-l transforma în zona de relaxare perfectă.

 

 

Continuăm seria surselor de inspirație cu două proiecte de amenajare potrivite pentru curți și grădini:

Piscină exterioară

Nu e musai să te orientezi către un model de piscină la fel de spațios precum cel din fotografia de mai jos. O idee la fel de bună se poate dovedi și alegerea unei minipiscine, adaptate dimensiunilor grădinii tale.

 

Hamac în grădină

Grădina este locul perfect pentru momentele petrecute alături de familie și prieteni, precum și pentru cele în care stai doar tu cu tine și meditezi, te bucuri de o carte bună și de frumusețea naturii. Pentru a beneficia de confort sporit în zilele cu temperaturi blânde, ia în considerare varianta de a monta în curte și un hamac.

 

 

Vestea bună e că există modele de hamace potrivite și pentru spațiile interioare, inclusiv pentru apartamente de dimensiuni medii.

Ține cont de dimensiunile și stilul de amenajare ale locuinței tale, găsește echilibrul între funcționalitate și estetică și vei reuși să creezi acel colț de relaxare care să răspundă nevoilor tale.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *