Identifica sursele de stres
Tipul de personalitate, experientele si alte caracteristici unice individuale influenteaza modalitatea in care raspundem si ne adaptam. Situatiile si evenimentele ce sunt o sursa de stres pentru colegii tai, ar putea sa nu reprezinte acelasi lucru si pentru tine. In acelasi timp, tu poti fi sensibil la anumiti stresori, dar colegii tai sa nu fie afectati in aceeasi masura.
Nu uita! Modalitatea in care fiecare persoana percepe sursele de stres sunt diferite si fiecare reactioneaza diferit de la un stresor la altul!
Ca sa incepi procesul de combatere a stresului la locul de munca, trebuie sa identifici ce situatii (stresori) au relevanta pentru tine si care sunt acele situatii ce iti produc stres.
Cum faci asta? Iata o modalitate:
Timp de o saptamana sau doua, monitorizeaza situatiile, evenimentele si oamenii ce iti produc o stare fizica, mintala sau emotionala negativa. Scrie-le pe o foaie si pastreaz-o. Adauga cate o mica descriere fiecarei situatii raspunzand la urmatoarele intrebari:
Unde te aflai in acel moment?
Cine era implicat in situatie?
Care a fost reactia ta?
Cum te-a facut sa te simti?
La final, evalueaza inventarul pe care l-ai creat. Poti sa descoperi cauze evidente de stres, precum o amenintare la adresa job-ului sau obstacole cu un anumit proiect, dar poti sa observi si mici cauze subtile si persistente, precum un loc de munca inconfortabil.
Abordeaza situatiile ce iti produc stres
Odata ce ai identificat ceea ce iti produce stres, ia in considerare fiecare situatie si incearca sa gasesti modalitati de rezolvare.
Sa presupunem ca esti in urma cu realizarea sarcinilor pentru ca a trebuit sa pleci mai devreme de la job ca sa iti iei copilul de la scoala si acest lucru este o sursa de stres. Incearca sa gasesti solutii: poate poti sa incepi munca mai devreme, iti poti scurta ora de pranz sau iti poti lua sa lucrezi acasa pentru a fi la zi cu sarcinile.
Insa, uneori, cea mai buna modalitate de a combate stresul este sa gasesti o cale prin care poti sa schimbi circumstantele ce il cauzeaza. Spre exemplu, poti gasi un after-school pentru copilul tau, pentru a nu mai fi nevoit sa pleci mai devreme de la munca.
Imbunatateste-ti abilitatile de time management
Cum faci asta?
Seteaza-ti obiective realiste
Fa-ti o lista cu prioritati
Imparte-ti timpul corespunzator
Incearca sa privesti lucrurile dintr-o alta perspectiva
Atunci cand job-ul tau este stresant, poate parea ca iti acapareaza toata viata. Incearca sa abordezi si din alta perspectiva lucrurile:
Vorbeste cu colegii despre dificultatile pe care le intampini la job. Poate vei avea surpriza ca si ei sa treaca prin acelasi lucru, dar sa aiba pareri diferite despre situatia dificila.
Ia o pauza. Profita de pauzele de la locul de munca. Chiar si cateva minute de timp personal la locul de munca pot face diferenta. De asemenea, mergi in vacante, fie ca pleci un weekend sau o saptamana, deconecteaza-te. Ia-ti timp liber de la laptop, e-mail si inchide-ti telefonul cat de des poti atunci cand vrei sa petreci timp cu familia si cei dragi.
Implica-te in hobby-uri. Pentru a preveni burnout-ul, ia-ti timp pentru activitatile care iti fac placere, precum citit, socializare sau alte activitati ce iti fac placere.
Ai grija de tine. Fie ca este vorba de exercitii fizice regulate, de mentinerea unei diete echilibrate sau de grija pe care o acorzi somnului noaptea, pune-le in aplicare!
Daca te simti acaparat de tot stresul de la job si nu functioneaza nicio strategie, poti apela la un specialist.