Ce este autosabotarea?

 

Autosabotarea are loc atunci când singuri ne distrugem fizic, psihic sau emoțional. Când ne autosabotăm, ne împiedicăm intenționat să atingem succesul și bunăstarea, călcând peste obiectivele și valorile personale.

Autosabotarea este o dereglare comportamentală care poate fi conștientă sau inconștientă.

De exemplu: te decizi să mănânci o prăjitură, deși obiectivul tău este să ai o alimentație sănătoasă. În acest caz, autosabotarea este una conștientă pentru că ai acționat cunoscând și acceptând consecințele.

Autosabotarea inconștientă are loc atunci când acționezi în defavoarea scopului tău, fără a recunoaște deserviciul pe care ți-l faci.

De exemplu: Știi că ai de lucrat la un proiect important, dar te apuci în ultimele minute. Acest scenariu este definitoriu pentru o persoană cu teamă de eșec. Practic, te vei autosabota inconștient prin evitarea perspectivei de avansare.

O altă dimensiune a autosabotajului este disonanța cognitivă.

Disonanța cognitivă este dezechilibrul sau disconfortul intern, experimentat atunci când cuvintele sau acțiunile nu se aliniază cu credințele și valorile. Când se întâmplă acest lucru, acționăm pentru a atenua disconfortul, schimbându-ne cuvintele sau comportamentele sau reîncadrându-ne obiectivele și valorile.

Aflând despre cum singuri ne punem bețe-n roate, poate, ți se va părea ireal. Cu toate acestea, autosabotarea este mai reală decât îți poți imagina. Zilnic, oameni de pretutindeni acționează voluntar sau involuntar contra obiectivelor proprii, iar rezultatele sunt dezastruoase.

Unde duce autosabotarea?

Faptul că singuri ne împiedicăm spre atingerea scopului dorit este o realitate greu de digerat. Mai rău este faptul că prin autosabotare ne creăm singuri stări de anxietate și teamă. Având mereu “grijă”, prin faptele pe care le facem, să nu ajungem acolo unde ne-am propus, consumăm resurse importante de energie. Astfel, ajungem să fim epuizați fizic, mental și emoțional.

Luptând zi de zi contra noastră, este posibil să realizăm că nimic din ce facem nu aduce rezultatele dorite. Prin urmare, autosabotarea pe termen lung duce la stări de tristețe și demotivare.

Sfatul nostru este să aloci mai multă atenție comportamentului tău zilnic și să devii conștient de faptele tale. Analizează-te și fă pași spre a deveni cel mai mare susținător al tău.

Un instrument care îți poate fi de mare ajutor, în procesul de autocunoaștere, este jurnalul. Află cum poți scrie într-un jurnal astfel încât acest obicei al scrisului de mână să-ți aducă beneficii pe termen lung.

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *