Care este diferenta dintre stres si anxietate?
Cu toate ca au multe in comun, intre stres si anxietate exista o mare diferenta. In primul rand, faptul ca au factori declansatori diferiti. Pe de alta parte, in timp ce anxietatea induce o teama irationala, stresul induce un sentiment de coplesire. Ambele, insa, pot impiedica buna desfasurare a sarcinilor zilnice.
Anxietatea este un simptom al stresului
Confuzia dintre stres si anxietate poate decurge si din faptul ca anxietatea este una din manifestarile stresului cronic. O consecinta a stresului cronic sunt insomniile si gandurile negative. Atunci cand acestea ajung sa coplesasca persoana in cauza apar manifestarile anxioase. Din nou, acestea amplificate conduc la depresie si oboseala cronica.
Presiunea conduce la stres, viziunea la anxietate
O alta diferenta majora intre stres si anxietate este faptul ca presiunea impusa de societate, de locul de munca, de sarcinile multiple, de dedline-urile stranse cauzeaza stres, in timp ce presiunea impusa de propria persoana cauzeaza anxietate. Cu alte cuvinte, propriile principii, credinte si valori de viata, dar si dorintele si telurile tale pot cauza anxietate daca nu sunt satisfacute. De exemplu, o frica din copilarie (frica de singurate) sau o teama insuflata de familia ta (teama de divort, de a fi parasita) poate evolua pana la declansarea unei stari anxioase.
Descarcă ghidul Gratuit aici
15 Metode prin care elimini STRESUL la locul de muncă
Frica si anxietatea trebuie diferentiate
Anxietatea, pana la un anumit punct, reprezinta o stare de frica, de teama exagerata, insa intre cele doua exista, de asemenea, o mare diferenta. De exemplu, frica de dinaintea unui examen este normala, insa teama de esec este irationala. De asemenea, frica de anumite obiecte, de anumite vietati care nu pot face rau, este o frica ilogica de natura anxioasa, iar in aceasta categorie intra si fobiile. Orice stare de frica sau teama dusa la extrem si, in principiu, nejustificata, poate fi simptom al anxietatii si ar trebui investigat la un medic psiholog inainte de a afecta in mod vizibil starea psihica.
Diferenta intre stres si oboseala cronica
Oboseala cronica poate fi un rezultat al stresului, asa cum am aratat mai sus, insa care este diferenta dintre cele doua? Ei bine, intre cele doua exista o mare diferenta punctata de medicii psihologi si anume ca stresul se resimte la nivel fizic, iar oboseala cronica se resimte si la nivel psihic, motiv pentru care se afla intr-o stramsa legatura cu depresia si anxietatea. De exemplu, stresul nu denota lipsa de motivatie sau dezinteres, in timp ce oboseala cronica este compatibila cu aceste stari care, totodata, sunt simptome ale depresiei.
Intre tristete si depresie exista o mare diferenta
Tristetea nu trebuie confundata cu depresia. Tristetea este o stare normala intr-un moment al vietii in care persoana se confrunta cu o dezamagire, nemultumire, pierdere, se amelioreaza in timp si este trecatoare. Insa atunci cand este simptom al depresiei, tristetea nu poate fi explicata in termeni logici, este constanta, coplesitoare si impiedica desfasurarea normala a activitatilor zilnice.