Modalitate prin care putem intra în contact cu propriile emoții și prin care devenim atenți la nevoile reale ale corpului, meditația are numeroase efecte benefice pentru sănătate.
Sigur, pentru a ne bucura de beneficiile sale, este important s-o practicăm în mod regulat și, mai ales, conștient. La început, orice tehnică de meditație ni se poate părea dificilă, mai ales dacă suntem obișnuiți cu un ritm de viață alert. De fapt, unul dintre cele mai importante roluri ale meditației este acela de a ne „ancora” în prezent.
Dar concret, cum funcționează meditația? Care sunt beneficiile emoționale ale meditației?
Conștientizarea și analizarea atentă emoțiilor
Când medităm, ne conectăm la nevoile noastre emoționale, inclusiv la cele reprimate sau la cele pe care le-am neglijat o bună perioadă, pentru că nu ne-am dat răgazul să privim înlăuntrul nostru.
Să ne gândim, de pildă, la săptămânile aglomerate în care avem de lucrat la tot felul de proiecte personale și profesionale. Pentru că ne dorim să bifăm sarcinile de pe listă și să facem lucrurile cât mai bine, tindem să fim mai puțin atenți la ceea ce se întâmplă înlăuntrul nostru și să ne concentrăm mai degrabă pe ceea ce se petrece în exterior.
Sesiunile de meditație de la finalul unor astfel de perioade se transformă într-un prilej de a ne (re)conecta la noi înșine și de a „pune sub lupă” emoțiile pe care le-am trăit în răstimp, dar cărora nu le-am acordat suficientă atenție. De pildă, am putea conștientiza că am simțit furie când am primit un feedback constructiv, ceea ce ar putea denota nevoia de perfecțiune din momentul respectiv.
Exprimarea emoțiilor într-un mod sănătos
Odată ce ne conștientizăm emoțiile și ne conectăm la ele, inclusiv la cele mai puțin confortabile, putem învăța să le gestionăm mai ușor și, mai ales, într-un mod sănătos. Putem face acest lucru fie tot prin diferite tehnici de meditație, fie apelând la alte metode de eliberare a emoțiilor, așa cum este scrisul în jurnal.
Ce înțelegem, însă, prin gestionarea emoțiilor într-un mod sănătos? Să luăm ca exemplu situația în care am simțit furie – din cauza unui feedback constructiv, dar pe care noi l-am perceput ca pe o amenințare, ca pe un mod prin care ni s-a transmis că nu suntem suficient de buni.
Cum emoțiile nu se împart în „pozitive” și „negative”, este esențial să le recunoaștem, acceptăm și exprimăm pe toate, inclusiv furia. Contează, însă, cum le exprimăm. Dacă atunci când suntem furioși, alegem să scriem în jurnal, să medităm, să facem o plimbare în natură, în loc să intrăm într-un conflict interior sau cu cineva drag, alegem, de fapt, să ne exprimăm emoția într-un mod sănătos, care nici nu ne consumă pe interior și nici nu ne afectează relațiile cu cei din jur.
Gestionarea mai bună a stresului și anxietății
Deși nu putem evita toate situațiile stresante din viața noastră, putem învăța să le gestionăm mai ușor (și sănătos), inclusiv cu ajutorul tehnicilor de meditație.
Mai mult decât atât, tehnicile de meditație (precum sunt cele mindfulness) ne pot ajuta să privim situațiile stresante din viitor dintr-o nouă perspectivă și să ne schimbăm modul de a reacționa la acestea.
Odată ce devenim conștienți de ceea ce simțim și ne concentrăm asupra momentului prezent, este mai ușor să gestionăm situațiile de stres care se pot ivi – pentru că învățăm să fim în permanență în contact cu emoțiile noastre.
În ceea ce privește gestionarea anxietății, aici trebuie să amintim contribuția esențială a tehnicilor de meditație pentru îmbunătățirea atenției și a capacității de concentrare. Unele studii arată că persoanele care meditează în mod regulat încep să distingă mult mai ușor temerile și probleme reale de cele create sau amplificate de minte (care face, de pildă, asocierea între o singură întârziere la locul de muncă și concedierea imediată).
Gând de final
Așadar, meditația este importantă pentru menținerea sau chiar pentru îmbunătățirea sănătății emoționale. Pentru a ne bucura de beneficiile sale, însă, este esențial să o integrăm în viața de zi cu zi.
Putem face sesiuni de meditație acasă sau putem să ne înscriem la ședințe de meditație de grup, după cum simțim și după cum ne este mai confortabil.
Dacă alegem ședințele, avem ocazia să cunoaștem persoane asemenea nouă – interesate de sănătatea și dezvoltarea lor emoțională – și, astfel, să simțim că aparținem unui grup. Mai mult, beneficiem de îndrumare din partea unui instructor, îndrumare care se poate dovedi de mare ajutor, dacă este prima dată când practicăm meditația și simțim că tehnicile de respirație corectă și menținerea atenției sunt o adevărată provocare.