Ritmul vieții s-a schimbat. Suntem din ce în ce mai ocupați. Nu mai găsim timp pentru noi. Ne uităm cum zilele trec, iar unica activitate constantă din viața noastră este munca. Este timpul pentru o schimbare! Alege să faci din citit un obicei.
5 motive să faci din citit un obicei
Știm că obiceiurile noi se construiesc greu și se pierd rapid. Cu toate acestea, dacă vorbim de lectură, atunci merită să depui tot efortul. Să faci din citit un obicei aduce numeroase beneficii. În continuare, îți prezentăm cinci dintre ele:
1. Reduce stresul și te ajută să te relaxezi
Simți că stresul a pus stăpânire pe tine? Probabil prietenii tăi îți spun des să te mai relaxezi. Ți-au propus să mergeți la sală împreună sau să încerci meditația? Ce scuză ai folosit? Fi sincer! Probabil nu sunt pe gustul tău aceste activități. Este în regulă.
Fiecare om are modul lui unic de a se destinde. Poate tu vrei doar o evadare din viața de zi cu zi. Chiar dacă nu ești o persoană activă, aventura îți stârnește interesul. Ei bine, află că poți participa la o adevărată călătorie în jurul lumi din comfortul casei tale: Cititul!
A te lăsa pierdut în paginile unei cărți bune este cea mai mare evadare din grijile și stresul cotidian.
Știai că stresul este redus cu 68% doar citind? Nu este puțin deloc, așadar, când simți că ai obosit, ia-ți o pauză de cinci sau zece minute și citește. Nu ai timp? Ce faci în metrou sau în autobuz? Ce faci dimineața la cafea? Seara te uiți la un film ca să adormi? Poate ar fi bine să te uiți mai atent la agenda ta. Sigur găsești puțin timp. Chiar și câteva minute pe zi o să facă diferența pe termen lung.
2. Din citit un obicei, din distragere – concentrare
Pentru o viață sănătoasă nu este suficient doar să facem sport, să mâncăm ce trebuie și să bem suficientă apă. Trebuie să introducem în rutina noastră și câteva exerciții pentru minte. Cititul este cel mai bun mod prin care îți poți antrena memoria și concentrarea.
Gândește-te la ultima carte citită, a fost o poveste acolo? Câte personaje a avut? Cum erau îmbrăcate? Unde se petrecea acțiunea? Care a fost momentul în care conflictul a apărut? Ce replică ți-a plăcut cel mai mult? Toate aceste întrebări te pun în dificultate acum? Cu timpul o să fie floare la ureche să răspunzi deoarece atenția ta o să se dezvolte.
3. Înveți cuvinte noi și începi să scrii mai bine
Să citești o carte înseamnă să interacționezi cu mii de cuvinte. Îți dai seama ce înseamnă asta? O să fii un comunicator mai bun. La întrebarea: „ce faci?”, vei începe să răspunzi mai mult decât „bine, tu?”. O să îți vină natural să spui pe unde ai fost, cu cine ai vorbit, ce s-a întâmplat acolo, etc. Acest lucru o să se vadă inclusiv în capacitatea ta de a scrie texte. Mesajele sau mail-urile către clienți vor fi mult mai bine strucurate.
4. Îți îmbunătățești cunoștiințele
Când citești, mintea ta capătă noi informații. Seara când te relaxezi cu o carte bună, poate nu o să găsești utilă informația. Când ești la birou și citești scrisoarea săptămânală, de la Mihai Morar, poate nu tot o să-ți stârnească interesul. Cu toate acestea, informația se înmagazinează dacă ești prezent atunci când o citești. Nu știi niciodată când o să-ți fie de ajutor, s-ar putea să fie mâine sau peste o lună. În orice caz, ce citești astăzi cu siguranță îți va fi util la un moment dat în viață.
5. Să faci din citit un obicei înseamnă să ai grijă de creativitatea ta
Ți s-a întâmplat să nu ai inspirație? Ai avut nevoie de creativitate, dar te-ai blocat? Încearcă să citești mai mult. O carte bună îți va stârni imaginația și creativitatea. Astfel, mintea ta o să fie hrănită cu zeci de noi idei. Vei avea o mai mare deschidere și o mai bună înțelegere a lucrurilor.