Creativitatea poate scoate tot ce-i mai frumos și mai urât din tine totodată. Ai nevoie de răbdare pentru a încerca cât mai multe opțiuni. Nu poți da idei bune pe bandă, iar asta generează stări negative și demotivare. Prin urmare, ai nevoie de tărie ca să treci peste fiecare eșec. Trebuie să știi că un om de creație are în medie cam zece idei bune pe an. Așadar, nu te panica atunci când lucrurile nu merg așa cum îți dorești.
Dacă ai rămas fără inspirație în procesul tău creativ, noi îți prezentăm:
4 sfaturi utile în căutarea creativității
1.Pregătește-te
Creativitatea nu se naște pur și simplu, ea trebuie cultivată. Așadar, îmbracă salopeta de lucru, lustruiește-ți uneltele din depozit, deschide larg poarta grădinii și treci la săpat!
Primul pas este să aduni cât mai multe informații. Nu contează dacă au sau nu legătură cu domeniul de interes. Tu caută să găsești cât mai multe lucruri interesante. Poți citi cărți, ziare sau articole. Te poți uita pe rețelele de socializare. Poți să te întâlnești cu un prieten și povestiți diverse. Ideea e ca informația să circule! Tu de asta ai nevoie. În această etapă, treaba ta este să culegi cât mai multe date. Într-adevăr nu toate îți vor fi de ajutor în primul proiect creativ. Cu toate acestea, niciodată nu știi când le vine rândul.
2. Nu gândi
Poate ți se pare ciudat acest sfat, însă are rostul lui. Nu poți fi un om creativ 24 din 24. Ideile bune răsar când și când, în viața unui om de creație. De cele mai multe ori, acestea apar când te aștepți mai puțin.
De exemplu, vrei să ieși la alergat și te apleci să-ți legi șiretul. Fix atunci îți vine în minte sloganul perfect. După ce ai stat o săptămână întreagă pe el, fără succes, a apărut din senin. Ești fericit, dar și nedumerit totodată. Cum este posibil ca fix în acel moment să-ți apară în minte soluția de care aveai nevoie? Psihologii numesc acest proces „incubație”.
Creativitatea funcționează atât la nivel conștient, cât și la nivel subconștient.
În momentul în care vezi că ai lucrat prea mult la o idee, fără să ai rezultate, oprește-te! Acum este timpul ca subconștientul să-și facă partea lui din treabă.
3. Greșește
Scapă de frica de eșec dacă vrei să fi un om creativ. Inovațiile, mai ales în artă, au apărut ca urmare a unor greșeli. Până să iasă pe piață primul telefon mobil, au existat zeci, dacă nu sute de încercări eșuate. În spatele acestor eșecuri, au existat oameni care au greșit de nenumărate ori. Datorită eșecului lor, tu cari astăzi un telefon fix, un calculator și o cameră foto în buzunar.
Soluția creativă perfectă apare foarte rar în forma finală. De cele mai multe ori, o idee bună, va fi inspirată din alte zece idei proaste. Tu continuă să-ți spui ideile și provoacă-i și pe ceilalți să o facă.
Creativitatea este un proces ce necesită timp, dar nu tot timpul trebuie să fii creativ.
4. Retrage-te
Următorul sfat este ușor de zis și greu de pus în practică. Este foarte probabil să-l fi primit de multe ori până acum. Este la fel de probabil ca reacția ta să fie aceeași la auzul lui, însă noi tot îl spunem. Nu te stresa! Da, știm, ai dat ochii peste cap numai citind. Adevărul este că nimic nu omoară mai tare creativitatea decât stresul. Nu poți da randament când ai o criză de anxietate. Așadar, încearcă, pe cât posibil, să elimini factorul stres din viața ta.
Un lucru care te-ar putea ajuta când simți că ideile tale nu sunt cele mai strălucite, este să le notezi. Fă rost de o agendă și notează fiecare idee pe care o ai. Scrisul de mână are numeroase beneficii, prin urmare te încurajăm să începi. Poate simți că este total pe lângă subiect și nu vrei să afle și alții ce ți-a trecut prin minte. Pune mâna pe pix și notează! Este caietul tău special din care poți citi doar când ești pregătit.
După acest scurt maraton de sfaturi, sperăm că ești mai relaxat.
Creativitatea este un proces ce necesită timp, dar nu tot timpul trebuie să fii creativ.