Care este secretul pentru a fi mai fericit? Crezi că tot ceea ce este nevoie pentru a-ți arăta un zâmbet mai strălucitor pe buze este un salariu mai mare, un desert indulgent sau o escapadă la shopping? Asta vrea societatea noastră să crezi. Dar nu este adevărat.
Cercetările în neuroștiință dezvăluie că o mare parte din ceea ce ai fost antrenat să crezi că te va face fericit poate de fapt să dăuneze creierului, să-ți încurce mintea și să te facă mai vulnerabil la depresie. Iată patru dintre cele mai comune minciuni despre fericire și care conduc în cele din urmă la starea de depresie.
Minciunile fericirii nr. 1: a avea mai mult din ceva ce iubești te va face mai fericit.
Cercetările în neuroștiință arată că, datorită a ceva numit „adaptare hedonică”, cu cât obțineți mai multă plăcere, cu atât mai mult aveți nevoie pentru a susține sentimentele de fericire. Practic, creierul tău se obișnuiește cu experiențele de mare plăcere, ceea ce înseamnă că ai nevoie de și mai multă plăcere pentru a simți același efect, similar modului în care oamenii au nevoie de mai multe droguri pentru a obține același efect. Acest lucru uzează centrii plăcerii din creier, ceea ce poate duce la depresie.
Banii te fac mai fericit.
Există ceva adevăr în asta; cu toate acestea, în S.U.A. relația dintre bani și fericire se risipește odată ce o persoană câștigă peste aproximativ 75.000 USD. Într-un studiu realizat de americani în 2018, oamenii bogați au fost întrebați de ce au nevoie pentru a fi un 10 perfect în fericire.
Răspunsul lor? Majoritatea au spus că și-ar dori de două până la 10 ori mai mult decât dețin. Dorința de mai mulți bani distruge fericirea pentru că orice ai nu este niciodată suficient.
Consumul de alcool te face mai fericit
Consumul de cocktailuri, vin sau bere îți poate da o stare de bine rapid, dar are efecte secundare de durată care drenează fericirea. A consuma doar una până la șapte băuturi pe săptămână micșorează creierul, potrivit unui studiu de imagistică cerebrală realizat de JAMA Neurology. Alcoolul poate afecta, de asemenea, luarea deciziilor, ceea ce îți poate strica cariera, relațiile și sănătatea – o rețetă pentru nefericire. Deși este posibil ca unii să consume alcool cu moderație, nu ar trebui să vă bazați pe el ca un stimulent sau un reglator al dispoziției.
Dulciurile și deserturile — orice conține zahăr — te fac mai fericit.
Consumul de dulciuri poate oferi o senzație momentană de beatitudine, dar fură fericirea pe termen lung. Ce face din zahăr un aliment atât de nefericit? Pe lângă faptul că este proinflamator și provoacă dependență, este asociat cu depresia, precum și cu demența, diabetul și obezitatea. Unde este fericirea în acelea? Ca și în cazul alcoolului, este posibil să te bucuri de desert cu moderație. Doar asigură-te că acorzi atenție semnalelor de foame și ai grijă să nu utilizezi mâncarea ca o modalitate de a-ți regla emoțiile.