De multe ori, minimalismul este asociat cu amenajările interioare perfect organizate, în care predomină culorile neutre, sau cu un număr limitat de piese vestimentare, majoritatea foarte simple. Deși organizarea eficientă și simplitatea sunt două dintre cuvintele-cheie ale acestui stil care a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani, asta nu înseamnă că trebuie să-l limităm la ele.
Da, minimalismul poate fi inclus în rândul stilurilor de amenajare populare, precum și în rândul stilurilor vestimentare după care unii dintre noi se ghidează în alcătuirea garderobei.
În esență, însă, minimalismul este mult mai mult decât atât. Este un stil de viață pe care îl putem urma sau din care ne putem inspira, astfel încât să-l adaptăm la propriul stil de viață și la propria viziune asupra lumii.
Iată 3 principii esențiale ale stilului minimalist, după care ne-am putea ghida în viața personală:
Less is more
Din punct de vedere practic, este mult mai simplu să ne menținem locuința curată și ordonată dacă folosim un număr mai mic de obiecte, la fel cum este mai ușor să ne organizăm dressingul, câtă vreme alegem să păstrăm doar piesele vestimentare pe care chiar le purtăm și care ne reprezintă stilul vestimentar actual.
Însă, dincolo de aceste beneficii funcționale, principiul minimalismului conform căruia a avea mai puțin înseamnă, de fapt, a avea mai mult poate fi privit dintr-o perspectivă mai profundă.
De pildă, este mai important să avem câteva relații personale sănătoase și armonioase, cu oameni cu care împărtășim aceleași valori, decât să fim înconjurați de o mulțime de oameni cu care nu avem prea multe lucruri în comun sau decât să facem parte din grupuri în care nu ne mai regăsim absolut deloc.
Este mai important și sănătos să învățăm să fim blânzi cu noi înșine, să ne eliberăm de povara perfecționismului, iar în weekend să facem doar 2-3 activități care ne aduc bucurie și care ne ajută să creștem, decât 5-6 pe care le bifăm doar ca să ne dovedim că putem.
În ceea ce privește numărul obiectelor pe care le deținem: da, este mai îmbucurător să alegem doar piese vestimentare care ne avantajează, care ne reprezintă și pe care le purtăm mereu cu drag.
Când vine vorba despre numărul obiectelor deținute, nu există un număr standard
Minimalismul nu înseamnă norme standard, rigide, în care trebuie să ne încadrăm, dacă alegem să ne inspirăm după principiile sale.
De pildă, pentru cineva este confortabil să aibă doar 30 de articole vestimentare, în timp ce, pentru altcineva, garderoba minimalistă cuprinde 50 de piese vestimentare purtate întotdeauna cu drag. Pentru cineva, o bibliotecă formată din 50 de cărți este suficientă, în timp ce altui cititor i se poate părea foarte mic acest număr și alege să se limiteze la 100 de cărți fizice, iar pe restul preferă să le citească în format electronic sau să le împrumute de la bibliotecă.
Fiecare dintre noi are propriile limite cu care se simte confortabil. Pentru fiecare dintre noi, less is more are o anumită nuanță.
Cum minimalismul ar trebui să se integreze firesc în viața noastră, și nicidecum să ne facă să simțim că există tot felul de limite nerezonabile, avem posibilitatea de a stabili singuri propriile numere, dacă ne ajută acest lucru.
Dar minimalismul nu se referă la intervale stricte, ci presupune alegeri conștiente în fiecare zi, acesta fiind cel de-al treilea principiu esențial despre care vom vorbi.
Cumpărături și, în general, alegeri conștiente
Cumpărăturile și, în general, orice alegere conștientă înseamnă să înțelegem care este sensul din spatele fiecărei acțiuni. Pentru a ne da seama de acest lucru, este util să începem să ne punem întrebări:
- Îmi place cămașa din vitrină, însă am nevoie cu adevărat de ea? Nu mai am altele similare acasă? Și, de fapt, mi s-ar potrivi?
- M-ar tenta să cumpăr ultimul device apărut pe piață, dar nu știu dacă îl voi folosi la adevărata lui capacitate. Până la urmă, nu l-aș lua doar din impulsul de moment? Oare n-ar ajunge să stea în dulap luni bune?
- Am citit că planificarea săptămânală a meniului este utilă. M-ar tenta și pe mine. Concret, însă, cu ce m-ar ajuta? Păi, în primul rând, aș putea, în sfârșit, să îmi formez un stil alimentar echilibrat și diversificat. Și aș și economisi din punct de vedere financiar.
Ultimul exemplu arată faptul că, odată ce începem să ne punem întrebări și ne oferim propriile răspunsuri la ele, înțelegem de ce facem/de ce am face sau de ce nu am face anumite acțiuni. Cu alte cuvinte, am găsi sensul. Am alege conștient, și nu doar din impulsul de moment.
Dacă decidem să ne planificăm săptămânal meniul, doar pentru că am auzit la un prieten că face asta, cel mai probabil îi vom urma exemplul doar de câteva ori. În schimb, dacă înțelegem cum ne poate simplifica nouă viața acest obicei și cum am putea beneficia noi de pe urma lui, atunci îl vom integra firesc în rutina săptămânală și îl vom respecta pe termen lung. Va fi o parte absolut naturală a stilului nostru de viață.
Gând de final sau despre fericirea… minimalistă!
Cum principiile fundamentale ale minimalismului ca stil de viață sunt valabile și pentru fericire, am decis să lăsăm pentru finalul articolului o temă de inspirație și, de ce nu, de reflecție: fericirea minimalistă.
Pentru a fi fericiți, avem nevoie, până la urmă, doar de câteva bucurii: de un răsărit privit de la fereastra camerei, de o discuție savuroasă cu un prieten drag, de o carte citită în colțul nostru favorit de relaxare.
Mai mult, fericirea nu depinde de anumite numere. Esențial nu este să bifăm, an de an, zeci de destinații de vacanță, ci să mergem în acele călătorii care chiar ne îmbogățesc sufletește, care au un sens pentru noi și din care ne întoarcem cu bateriile reîncărcate.
Mai mult, fericirea este o alegere conștientă, pe care o facem zi de zi, prin grija pe care o avem față de sănătatea noastră fizică și emoțională, prin modul în care ne stabilim prioritățile, prin relațiile în care investim timp și energie.