Curajul poate însemna să continui să crezi în tine și în visul tău, chiar dacă treci prin provocări dificile. Curajul poate însemna să nu renunți.
Poate însemna și să te apuci de un hobby nou, dificil, pentru care multă vreme nu te-ai simțit suficient de pregătit(ă).
Uneori, curajul poate consta într-o reconversie profesională sau în alegerea drumului freelancingului, dacă asta simți că ți se potrivește și că te ajută să-ți împlinești misiunea.
Curajul, după cum vei vedea, poate însemna și vulnerabilitate, autenticitate.
Curajul poate însemna să-ți asumi când greșești sau când trăiești emoții inconfortabile, fie că este vorba despre furie, teamă, neputință.
Ei bine, când vorbim despre curaj, nu ne referim doar la sporturi extreme sau la alte activități antrenante și provocatoare. Uite, dacă nu ai făcut mai deloc sport până în ziua de azi, dar te hotărăști să schimbi acest lucru, putem vorbi despre un act de curaj. Sigur, poate că e la nivel „micro”, dar hei, astfel de decizii, doar în aparență mărunte, îți pot îmbunătăți calitatea vieții.
În mod sigur, decizia de a-ți îmbrățișa vulnerabilitatea, de a nu face orice-ți stă în putință pentru a fi pe placul celorlalți, de a fi fericit(ă) și, esențial, de a fi tu însuți (însăți) ține de curaj. Iar dacă ai cea mai mică urmă de îndoială, suntem convinși că următoarele 3 cărți despre curaj te vor ajuta să privești lucrurile dintr-un nou unghi:
Cărți despre curaj
Curajul de a fi vulnerabil – Brené Brown
Când am scris articolul despre importanța vulnerabilității pentru a trăi o viață autentică, te-am invitat să urmărești TED Talk-ul The power of vulnerability, în cadrul căruia Brené Brown, profesor-cercetător la University of Houston, vorbește tocmai despre vulnerabilitate, rușine, emoții – confortabile sau, dimpotrivă, inconfortabile.
Ei bine, de data aceasta te încurajăm să mergi mai departe și să aprofundezi subiectul citind lucrarea – extrem de apreciată, de altfel, devenind astfel bestseller internațional – a lui Brené Brown: Curajul de a fi vulnerabil.
Cartea tratează teme precum autocompasiunea, problema lui „nu sunt/fac destul”, acceptarea tuturor emoțiilor – pe care, după cum vei afla, nu le poți „amorți selectiv” (să nu-ți dai voie să simți așa-numitele emoții negative presupune să nu le mai trăiești la aceeași intensitate pe cele pozitive). Recunoașterea și acceptarea emoțiilor reprezintă o formă de vulnerabilitate – atât de necesară. Reprezintă, în fond și la urma urmei, o formă de curaj autentic.
Dacă ai nevoie de un motiv în plus pentru a adăuga Curajul de a fi vulnerabil în biblioteca personală, îți lăsăm mai jos unul dintre citatele celebre din această carte:
- Inovația, creativitatea și schimbarea se nasc din vulnerabilitate.
Curajul de a nu fi pe placul celorlalți – Ichiro Kishimi, Fumitake Koga
Atunci când faci tot ce-ți stă în putință pentru a-i mulțumi pe toți cei din jurul tău, există riscul ca, în tot acest proces, să te pierzi pe tine. Dacă te regăsești în această descriere, dacă îți dorești să-ți dai voie să fii fericit(ă), să te eliberezi de credințele limitative, atunci cu siguranță merită să citești Curajul de a nu fi pe placul celorlalți.
Iată câteva dintre capitolele abordate în această lucrare: Cum trăim fără a fi dominați de trecut (căci, după cum știm, experiențele din copilărie ne pot influența percepțiile din viața de adult), Recunoașterea unei greșeli nu este o înfrângere (ci dimpotrivă, este un act de curaj! :)), Dorința de recunoaștere de ține captiv – căci dorința permanentă de a le face celorlalți pe plac, fie că e vorba despre membri de familie, prieteni sau colegi de muncă,și nevoia constantă de validare din exterior ne pot umbri fericirea.
- E adevărat că nimeni nu vrea să fie antipatizat. Dar gândește-te: ce ar trebui să facem pentru ca nimeni să nu ne antipatizeze? Există un singur răspuns: înseamnă să cântărești mereu sentimentele celorlalți și, în același timp, să le rămâi loial tuturor.
Curajul de a fi tu însuți – Jacques Salomé
Autocunoașterea la cel mai profund nivel este în sine un act de curaj. Este, în același timp, o călătorie de durată, pe parcursul căreia s-ar putea să ai nevoie de sprijin specializat – poate fi vorba despre un psihoterapeut sau despre un coach. În același timp, poate fi necesar să citești cărți care să te ajute să te înțelegi mai bine, iar Curajul de a fi tu însuți este, cu siguranță, una dintre lecturile pe care merită să le parcurgi.
Cu ajutorul exemplelor practice din propria viață, psihosociologul francez Jacques Salomé explică de ce autocunoașterea este esențială nu doar pentru îmbunătățirea relației cu sinele, cât și a relațiilor cu cei din jur: cunoscându-ne bine pe noi înșine, putem învăța și să comunicăm conștient și, astfel, să avem relații interpersonale armonioase – căci, după cum știm, comunicarea poate „îmblânzi” sau, dimpotrivă, adânci prăpastia dintre noi și ceilalți.
Gând de final
Să ai curaj să fii vulnerabil, să fii tu însuți (însăți) te poate ajuta să trăiești o viață cu sens, autentică, în armonie cu principiile și valorile tale. Te ajută să te conectezi la tine și să-ți dai voie să fii cu adevărat fericit(ă).
Pentru a învăța cum găsești curajul de a-ți îmbrățișa vulnerabilitatea și de a fi tu cu adevărat, cele 3 cărți despre curaj prezentate mai sus pot fi un bun punct de pornire în această călătorie fascinantă.